Σιμόν: «Το μεγάλο πλεονέκτημα του Αταμάν είναι η διαχείριση των σταρ»

Ο Σιμόν, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Αταμάν στην θητεία του στην Εφές και τον ξέρει όσο λίγοι, σε συνέντευξή του στο SDNA, μίλησε για τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, τον χαρακτήρα και τις ιδέες του, καθώς και τη διαχείριση των μεγάλων ονομάτων.

Σε μέρος των δηλώσεών του, ο Σιμόν μίλησε για τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, επισημαίνοντας πως ο Τούρκος κόουτς είναι ειδικός στην διαχείριση των μεγάλων σταρ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο SDNA:

Πρώτα από όλα, πώς θα περιέγραφες την μπασκετική φιλοσοφία του Αταμάν; Τι ζητάει κυρίως από τους παίκτες του;

«Το πιο σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού του είναι το πώς επιτίθεται η ομάδα του. Δίνει έμφαση στο σωστό spacing και την επιλογή των καλών σουτ. Για τον τρόπο παιχνιδιού του Αταμάν οι πιο σημαντικοί παίκτες είναι αυτοί που έχουν την μπάλα στα χέρια τους, δηλαδή οι πόιντ γκαρντ και οι σούτινγκ γκαρντ. Παίζει με πολλά pick ‘n roll και δεν του αρέσει όταν οι παίκτες παίρνουν “τρελά” σουτ».

Πώς είναι ως άνθρωπος; Σε ρωτάω κυρίως για τον χαρακτήρα του εκτός παρκέ…

«Στα 4,5 χρόνια που περάσαμε μαζί είδα πως είναι ένας άνθρωπος που έχει καλή επαφή με τους παίκτες του. Δεν μιλάει πάρα πολύ, φαίνεται πιο αυστηρός και επιμένει στην μπασκετική φιλοσοφία του. Όμως, δίνει μεγάλη ελευθερία στους αθλητές του ακόμα και μέσα στα ματς. Για παίκτες με δημιουργικές αρετές θεωρώ πως είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές σε όλη την Ευρώπη. Ταίριαζε στο στυλ μου, μου άρεσε να παίζω για εκείνον και ένιωθα καλά στο σύστημά του. Μόνο καλά λόγια έχω να πω για την κοινή μας πορεία στην Εφές».

Είναι απαιτητικός στις προπονήσεις;

«Ζητάει πολλά από τους παίκτες του, αλλά δεν είναι “σκληρός” μαζί τους. Πάντα τους δίνει χρόνο να ξεκουραστούν, να προετοιμαστούν για τους αγώνες. Όταν παίζεις για εκείνον είναι πολύ σημαντικό να είσαι στο 100% σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Φυσικά, πάντα ένας αθλητής μπορεί να κάνει και ατομικές προπονήσεις. Ο Αταμάν δεν θα σε πιέσει μέχρι τα όριά σου, όπως θα έκαναν για παράδειγμα κάποιοι μεγαλύτεροι ηλικιακά Γιουγκοσλάβοι προπονητές. Οι προπονήσεις του πάντα είναι σύντομες και σκληρές. Έτσι κι αλλιώς, τον περισσότερο καιρό έχουμε αγώνες, μέσα από τους οποίους θέλει να βελτιώνεται η ομάδα του. Δεν είναι ένας προπονητής που θα σε πιέσει πάρα πολύ, που θα “σκοτώσει” τους παίκτες ή θα προκαλέσει τραυματισμούς».

Όπως γνωρίζεις ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα γεμάτη απαιτήσεις, τόσο από τον κόσμο του όσο και από τη διοίκηση της ομάδας. Πιστεύεις πως ο Αταμάν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαχειριστεί αυτή την πίεση;

«Σίγουρα είναι. Ξέρω καλά τι σημαίνει Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός για εμένα είναι αναμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Ήταν στενάχωρο να τον βλέπω στην 15η ή την 16η θέση. Δίχως αμφιβολία, ο Αταμάν είναι μια πολύ καλή επιλογή. Βέβαια, χωρίς καλούς παίκτες και καλή ομάδα είναι δύσκολο να αλλάξεις κάτι. Όπως είπα, θεωρώ πως θα επιμείνει για την απόκτηση top-class πόιντ γκαρντ. Αν είναι έτοιμοι να ξοδέψουν κάποια επιπλέον χρήματα και να φέρουν κάποιους παίκτες θα είναι μια όμορφη ιστορία. Όταν είσαι προπονητής είναι δύσκολο να φέρεις σπουδαία αποτελέσματα αν έχεις μια ομάδα που δεν μπορεί να φτάσει σε αυτά».

Επομένως, πιστεύεις πως η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στελέχωση της ομάδας τους επόμενους μήνες;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω τόσους παίκτες στον τωρινό Παναθηναϊκό που να μπορούν να βρουν τη θέση τους στο σύστημά του. Δεν λέω πως είναι κακοί παίκτες, αλλά νομίζω πως θα κάνει αλλαγές. Κάθε προπονητής έχει τη δική του άποψη για τους αθλητές του ρόστερ και το τρόπο που θέλει να αγωνίζονται. Σίγουρα, θα προσπαθήσει να κάνει αλλαγές. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιους παίκτες θα φέρει. Νομίζω πως θα επιμείνει για την απόκτηση καλών γκαρντ, που μπορούν να συνεισφέρουν στο pick ‘n roll και να βοηθήσουν επιθετικά. Αυτό του αρέσει».

Ποια είναι η πιο… Εργκίν Αταμάν ιστορία που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το όνομά του;

«Κοίτα, περάσαμε μαζί μια εξαιρετική πενταετία. Μόνο καλά λόγια έχω να πω όταν ακούω το όνομά του ή το όνομα της Εφές. Όταν ήρθε στην ομάδα ήμασταν στον πάτο της βαθμολογίας, η τελευταία ομάδα της Euroleague. Η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Έκανε τις επιλογές του και μου έδωσε μια ευκαιρία. Από την 1η σεζόν κράτησε μόνο τρεις παίκτες και ήμουν ένας από αυτούς. Μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω και να πάμε μαζί στο Final Four, να πάρουμε τίτλους. Είχα εξαιρετική σύνδεση μαζί του, πιστεύω πως έπαιζα καλά υπό τις οδηγίες του. Ελπίζω πως θα μπορέσει να επαναλάβει τα ίδια και στον Παναθηναϊκό. Είμαι μεγάλος fan των ελληνικών ομάδων και κάποιων Ελλήνων παικτών και εύχομαι πως θα αλλάξει κάποια πράγματα, για να δούμε και πάλι τον Παναθηναϊκό στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας».

Ο κόουτς Αταμάν είναι γνωστό πως κάνει ορισμένες τρομερές προβλέψεις μέσα στην σεζόν. Για παράδειγμα, πέρυσι σε περιόδους που ήσασταν εκτός των πλέι οφ, εκείνος έλεγε πως θα πάρετε την Euroleague Ως παίκτης του πώς άκουγες τα λόγια του; 

«Αν δεν τον ξέρεις ως άνθρωπο ίσως μπορεί να νιώσεις πίεση. Όμως, όλοι μας γνωρίζαμε ποιος είναι. Πρέπει να παραδεχθούμε πως πάντα είχε υψηλή αυτοπεποίθηση. Πάντα ένιωθε άνετα για την ομάδα και τους παίκτες του. Κάποιες φορές ήταν λίγο αστείο, πιστεύω πως τον ενδιέφεραν αρκετά οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες. Ξέρεις, θα πει το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό και δεν θα το μετανιώσει. Νομίζω πως θα είναι ενδιαφέρον και για εσάς στην Ελλάδα να έχετε έναν τέτοιο προπονητή στο πρωτάθλημά σας. Ως παίκτες, πάντως, γνωρίζαμε πόσο δυνατοί είμαστε και τα λόγια του μας έδιναν αυτοπεποίθηση».

Αν κάποιος θέλει να μειώσει την πορεία του με την Αναντολού Εφές θα πει πως ο Τούρκος προπονητής πέτυχε στην Euroleague με δύο mega σταρ, τον Μίσιτς και τον Λάρκιν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι δυο τους ήταν εξαιρετικοί παίκτες, αλλά όχι σταρ αυτού του βεληνεκούς πριν πάνε στην Εφές. Πώς τους βοήθησε να γίνουν καλύτεροι και τους εξέλιξε;

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Δεν ήρθαν στην ομάδα ως top σταρ της Ευρώπης, ειδικά ο “Βάσα”. Ο Μίσιτς ήρθε ως 2ος πόιντ γκαρντ. Όμως, στον Αταμάν αρέσει να βλέπει παίκτες που καταλαβαίνουν το παιχνίδι και όταν παίζουν έξυπνα στην επίθεση τους δίνει την ευκαιρία. Πριν την Εφές ο Μίσιτς ήταν στη Ζαλγκίρις με τον κόουτς Γιασικεβίτσιους και δεν έπαιζε με το ίδιο στυλ. Ήταν ο 3ος πόιντ γκαρντ εκείνης της ομάδας πίσω από τον Κέβιν Πάνγκος και τον Μπένο Ούντριχ. Πρέπει να δώσεις τα εύσημα στον Αταμάν που τον έβαλε σε θέση ηγέτη και μάλιστα σε μια ομάδα που διεκδικεί το τρόπαιο. Σε κάθε ομάδα χρειάζεσαι καλούς παίκτες. Κάθε πετυχημένη ομάδα στο παρελθόν είχε τουλάχιστον έναν σταρ. Είναι αδύνατον να κερδίσεις αν δεν έχεις μεγάλους παίκτες. Ίσως η μόνη ομάδα που τα κατάφερε χωρίς σταρ στο ρόστερ της ήταν η Εθνική Ελλάδας στο Euro 2004. Αυτή ήταν ίσως η μοναδική φορά. Τις περισσότερες φορές χρειάζεσαι ορισμένους σταρ και είμαι σίγουρος πως ο Αταμάν θα βρει κάποιους».

Ο Μίσιτς είπε πριν από λίγους μήνες πως δεν μιλάει πολύ μαζί του. Με ποιον τρόπο χειριζόταν ο Αταμάν τους σπουδαίους παίκτες; Είχατε μια ομάδα γεμάτη μεγάλους παίκτες και μεγάλα “εγώ”. 

«Είναι πολύ έξυπνος. Δίνει στους παίκτες του ελευθερία και τους πιστεύει. Δεν θα επιμείνει σε πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά, όπως θα κάνουν άλλοι προπονητές. Όλοι βρήκαμε τη θέση μας στο σύστημά του. Είχαμε καλή ιεραρχία και ήμασταν όλοι χαρούμενοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στα ομαδικά αθλήματα. Όταν έχεις έναν δυσαρεστημένο παίκτη, ακόμα και αν έχει ατομικές ικανότητες, δεν θα κάνει καλό στην ομάδα. Νομίζω πως αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά του: ξέρει πώς να διαχειρίζεται τους σταρ».

Υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή που έζησες μαζί του και δεν θα την ξεχάσεις ποτέ;

«Έχω πολλές αστείες ιστορίες και πολλές αναμνήσεις μαζί του. Θα σου πω μία από το πρώτο μας Final Four στη Βιτόρια το 2019. Ο Σέιν και ο “Βάσα” ήταν οι δύο βασικοί πυλώνες μας, αλλά ήμουν και εγώ ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ομάδας. Στον ημιτελικό, λοιπόν, απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, δεν έβαλα ούτε έναν πόντο. Έκανα τρία γρήγορα φάουλ, έπαιξα 10′ και δεν έβαλα πόντο. Στον τελικό θα αντιμετωπίζαμε την ΤΣΣΚΑ στον πρώτο μας τελικό. Έτσι, πριν από τον τελικό βλέπαμε στο βίντεο κομμάτια τόσο του δικού μας παιχνιδιού, όσο και του δικού τους. Στην μέση του meeting σταμάτησε το βίντεο και είπε: “Τι θα γίνει με εσένα Κρούνο; Ήρθες εδώ για διακοπές; Έφερες την οικογένειά σου, δεν έβαλες ούτε έναν πόντο και πίστευες ότι θα νικήσουμε;”. Ξέρεις, ήταν κάτι μεταξύ αλήθειας και αστείου. Όμως, μου έδωσε ένα ξεχωριστό κίνητρο. Ήθελα να του δείξω πως δεν είναι αυτή η αληθινή επίδοσή μου. Κάποιες φορές έκανε τέτοια πράγματα. Συνεργαστήκαμε για 5 χρόνια και είχαμε αμέτρητες ιστορίες. Μάλλον θα χρειαζόμουν τη δική μου εκπομπή για να τις πω όλες».

Αφήστε μια απάντηση