Εθνική Ελλάδας: Τι μας άρεσε και τι όχι

Μετά τα πρώτα φιλικά και πριν αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις, είναι η κατάλληλη στιγμή για να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για την Εθνική.

Η Εθνική Ελλάδας ολοκλήρωσε τα φιλικά της και προχωράει για τα κρίσιμα παιχνίδια με Σερβία (εκτός) και Βέλγιο (εντός) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου, λίγο πριν τον μεγάλο στόχο του Eurobasket 2022.

Τι κρατάμε στα θετικά

Στα παιχνίδια που έχουμε δει μέχρι τώρα και κυρίως αυτά με Ισπανία και Τουρκία σημειώσαμε αρκετά θετικά δεδομένα, παρά τις σημαντικές απουσίες που είχε η Εθνική μας. Αρχικά είναι πολύ θετικό ότι σχεδόν σε όλα τα ματς η ομάδα μπαίνει συσπειρωμένη και συγκεντρωμένη ακολουθώντας το προπονητικό πλάνο. Αυτό ξεκάθαρα πιστώνεται στον coach Ιτούδη που είναι μάστερ στο να έχει έτοιμη την ομάδα του ψυχολογικά. Ανά διαστήματα η ομάδα πνίγει τους αντιπάλους της στην άμυνα, με συγκεκριμένα σχήματα και το σημαντικό είναι ότι το κεφαλοποιεί σε μεγάλο βαθμό στην επίθεση αφού με τους Καλάθη και Σλούκα παίρνουμε πολλούς fast-break points (πόντους από αιφνιδιασμό). Μην ξεχνάμε ότι έχουμε δύο από τους καλύτερους και εγκεφαλικότερους point στην Ευρώπη. Επιπλέον υπάρχει πολύ καλό team-effort με όλους τους παίκτες να έχουν βάλει την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους, κάτι που φαίνεται από το ότι όλοι κυνηγάνε με πάθος κάθε μπάλα, ενώ στην επίθεση πολύ συχνά έχουμε πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και με καλές αποστάσεις. Το ριμπάουντ δείχνει να είναι ένα δυνατό μας σημείο, παρά την απουσία του Παπαγιάννη και το οποίο μας έχει προσφέρει πολλές δεύτερες και τρίτες επιθέσεις, αλλά και τα αμυντικά μας δίνουν την δυνατότητα να τρέξουμε το γήπεδο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους Τάϊλερ Ντόρσευ, που δείχνει να είναι πιο μεστός από ποτέ, αλλά και στον Κώστα Αντετοκούμπο κυρίως που φαίνεται να έχει βελτιωθεί πολύ σε αρκετούς τομείς, με μόνο μείον τις βολές.

Με την Εφές στον ημιτελικό του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» θα παίξει ο Παναθηναϊκός!

Τι δεν μας άρεσε και πρέπει να αλλάξει

Εκτός από τα θετικά όμως, υπάρχουν και αρκετά μελανά σημεία που χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Αρχικά η ομάδα δείχνει να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο 5vs5 όταν ο αντίπαλος παίζει ζώνη. Η ομάδα δεν διαβάζει σωστά τις άμυνες χώρου, συνήθως βιάζονται και παίρνουν πολλά και υπό κακές συνθήκες τρίποντα. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τρίποντα από τις γωνίες και από τις θέσεις 3-4 όπου δεν έχουμε παίκτη με σταθερό τρίποντο, το πρόβλημα οξύνεται. Μεγάλη πληγή αποτελούν επίσης οι βολές για την ομάδα, με τα ποσοστά της ομάδας να είναι τραγικά και θα πρέπει οι διεθνής να συγκεντρωθούν, ώστε η γραμμή της ελευθερίας να μην μας προκαλεί τρόμο στα επίσημα. Το επόμενο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι η περιφεριακή άμυνα, καθώς πολύ συχνά τα αντίπαλα γκαρντ μας κάνουν ζημιά είτε από την γραμμή των 6,75, είτε με διεισδύσεις. Ακόμη η ομάδα δείχνει να έχει θέμα ψυχολογικά, όταν δεν παίζει ο Γιάννης, αν και στο τελευταίο φιλικό με την Τουρκία έδειξε να το έχει δουλέψει αρκετά. Ακόμη θα πρέπει η ομάδα να μειώσει τα κενά διαστήματα, χωρίς οι παίκτες να χάνουν την συγκέντρωσή τους. Τέλος θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τον Γιώργο Παπαγιάννη (άυριο 22/8 θα κάνει μαγνητική), καθώς η παρουσία του αλλάζει άρδην τα δεδομένα της φροντ λάιν αλλά και της ομάδας συνολικά.

Κομβικά σημεία που θα παίξουν ρόλο

Μεγάλο ρόλο θα παίξει η βελτίωση της ατομικής άμυνας και κυρίως στην περιφέρεια και με μεγαλύτερη συνέπεια. Ακόμη θα πρέπει η ομάδα να δουλέψει στο να αντιμετωπίζει τις άμυνες χώρου, ώστε να έχει μεγαλύτερη υπομονή και να παίρνει ορθότερες επιλογές, αποφεύγοντας τα περιττά τρίποντα. Επιπλέον θα πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα της συγκέντρωσής μας, μέσα από τα οποία θα βελτιωθούν κατακόρυφα οι βολές αλλά θα αποφευχθούν και τα αβίαστα λάθη που δίνουν στους αντιπάλους μας, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς. Ακόμη θα πρέπει να μεγαλώσουμε το χρονικό διάστημα της πιεστικής μας άμυνας προκειμένου να κατεβάζουμε τα σκορ αλλά και με το καλό posiotioning και block out στο ριμπάουντ να τρέχουμε στον αιφνιδιασμό, όπου ίσως να είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη σε αυτό τον τομέα. Θα πρέπει επίσης να βρούμε αναπληρωματικά σχήματα που να έχουν χημεία μεταξύ τους, έτσι ώστε να αποφύγουμε μελλοντικά τα πολλά κενά διαστήματα. Τέλος κομβικής σημασίας θα είναι η συμμετοχή ή μη των Ιωάννη Παπαπέτρου και Γιώργου Παπαγιάννη, καθώς η παρουσία τους δεν θα δώσει μόνο μεγαλύτερο βάθος στην ομάδα αλλά διαφορετική οντότητα εντός κι εκτός παρκέ.

Δείτε τα highlights της Εθνικής από το τελευταίο και δυνατό φιλικό με την Τουρκία για το τουρνουά Ακρόπολις!

Αφήστε μια απάντηση