Houston, we have a problem

Στο σημερινό του blog στο Pickngreen.gr, ο Χρήστος Δραγανίγος γράφει για την πρόσφατη διπλή αγωνιστική στην Euroleague και το τεράστιο πρόβλημα του φετινού Παναθηναϊκού.

Ακόμα μια εβδομάδα πέρασε στη φετινή Euroleague και μαζί της ακόμα μια διπλή αγωνιστική. Στις τέσσερις «διαβολοβδομάδες» ο Πρωταθλητής Ευρώπης μετράει 5-3, σε μια αρκετά μέτρια συγκομιδή που οδηγεί στο γενικότερα μέτριο 8-6. Για να ξεκαθαρίσουμε τα προφανή, τίποτα δεν έχει κριθεί από βαθμολογικής άποψης. Ο πολύ κακός Παναθηναϊκός βρίσκεται μόλις μια νίκη πίσω από τις θέσεις του πλεονεκτήματος έδρας και δύο από τη δεύτερη Φενέρ. Μόνο η εκπληκτική Παρί έχει ξεμακρύνει λίγο, άλλα 3 νίκες απόσταση με 20 αγωνιστικές να απομένουν  δεν είναι δα μεγάλο πράγμα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι οι εμφανίσεις των πρασίνων τον τελευταίο μήνα. Με εξαίρεση τα «διπλά» με Ερυθρό Αστέρα και Βίρτους, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έχει παρουσιαστεί κατώτερη των περιστάσεων στα υπόλοιπα έξι παιχνίδια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, τέσσερις ήττες για μόλις δύο νίκες με αμφότερα τα ροζ φύλλα αγώνα να έρχονται πραγματικά στο όριο. Κοινός παράγοντας και στους 8 αγώνες του Επτάστερου από την 1η Νοεμβρίου και μετά, τα γνωστά προβλήματα που εμφανίζει. Με αποκορύφωμα την καθίζηση στο Βελιγράδι. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εξέθεσε σε απόλυτο βαθμό τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, στο χειρότερο αποτέλεσμα της εποχής Αταμάν. Η εμφάνιση με την Παρτιζάν όμως, πρέπει να λειτουργήσει σαν «ξυπνητήρι». Ο Τούρκος προπονητής οφείλει να κρατήσει το βίντεο και να το δείχνει σε κάθε ανάλυση. Όποτε χάνεται μια περιστροφή, όποτε η άμυνα καταρρέει, το εκάστοτε κλιπ θα πρέπει να συνοδεύεται από τα πεπραγμένα στην Σέρβικη πρωτεύουσα. Ας αναλύσουμε όμως, όλα όσα πρέπει να αλλάξουν.

Παναθηναϊκός τόσο κόσμο είχε στο γήπεδο κόντρα στην Παρτιζάν

Η πρώτη γραμμή, καταστρέφει όλη την άμυνα

Το να εντοπίσει κανείς το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι τρομερά απλό και εύκολο. Τόσο το μάτι όσο και η στατιστική συνηγορούν στο ίδιο πράγμα: η περιφερειακή άμυνα του τριφυλλιού είναι καταστροφική. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την περιγράψουμε. Ο εκάστοτε αντίπαλος επιλέγει να απομακρύνει τις βασικές του δράσεις μακριά από τον Τζέριαν Γκραντ και να «χτυπήσει» είτε τον Κώστα Σλούκα, είτε τον Λορέντζο Μπράουν. Αμφότεροι οι point guards του Επτάστερου είναι κακοί αμυντικοί. Σε ατομικό επίπεδο ο αρχηγός, στην ομαδική άμυνα ο Μπράουν. Έτσι οι πράσινοι δεν βάζουν πίεση στην μπάλα και το επιθετικό hedge του Ματίας Λεσόρ βγαίνει από την εξίσωση.

Αυτό αυτόματα αναγκάζει την πίσω ζώνη άμυνας να δώσει μια πολύ βιαστική βοήθεια, με μια απλή πάσα να φτάνει για να βρεθεί ελεύθερο σουτ. Άλλωστε, οι πράσινοι επιτρέπουν 19.1 ασίστ ανά αγώνα, για την 4η χειρότερη επίδοση σε όλη την Euroleague. Επίσης τέταρτη χειρότερη επίδοση αποτελούν και τα 10.3 τρίποντα που δέχεται η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ανά αγώνα με ποσοστό 38.7%.  Είναι πραγματικά πάρα πολλές οι φορές που ο αντίπαλος σουτάρει ένα ελεύθερο τρίποντο, με έναν παίχτη των πρασίνων να τρέχει να καλύψει καθυστερημένα. Όταν όμως δημιουργείται ρήγμα από την πρώτη γραμμή άμυνας, είναι λογικό να χαθούν οι περιστροφές. Εκεί πρέπει να βρεθούν οι απαντήσεις, όπως και στην άμυνα στο transition. Οι πράσινοι είναι η χειρότερη ομάδα στην Euroleague στις αμυντικές επιστροφές. Σχόλιο παραπάνω δεν χρειάζεται μιας και πρόκειται ξεκάθαρα για πρόβλημα νοοτροπίας.

Το παρελθόν είναι παρελθόν

Θα μου επιτρέψετε μια ακόμα αναφορά στον τεράστιο «Ζοτς». Σε εκείνη την ιστορική συνέντευξη τύπου με την Πρόκομ ο «Γκαστόνε» είχε πει το «past is past». Ο Κώστας Σλούκας  το χρησιμοποίησε πριν το ματς στο Καλλιμάρμαρο, άλλα μάλλον δεν τον άκουσαν οι συμπαίκτες του. Τα περσινά κατορθώματα ανήκουν στο παρελθόν, παρά την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα τους. Όμως οι παίκτες του Παναθηναϊκού δείχνουν να έχουν μείνει στον περασμένο Ιούνιο. Η γλώσσα του σώματος δείχνει μια ομάδα που δεν είναι διατεθειμένη να «δαγκώσει» για την υπεράσπιση των κεκτημένων. Το έλλειμμα ενέργειας, η χαλαρότητα και το ύφος υπεροχής είναι μόνιμα χαρακτηριστικά της προσέγγισης των πρασίνων.

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να αναφέρουμε ότι αυτή η προσέγγιση δεν σε βγάζει πουθενά. Ειδικά όταν ο εκάστοτε αντίπαλος καταβάλλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κερδίσει τον Πρωταθλητή Ευρώπης. Εδώ είναι ατομική ευθύνη όλων να καταλάβουν ότι κάθε κατοχή μετράει. Όποιος και αν παίζει, όσο και αν παίζει πρέπει να τα δίνει όλα. Απαγορεύεται ο Επτάστερος να είναι 16ος  σε επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα και να αναγκάζει τον αντίπαλο σε μόλις 11.6 λάθη. Η επίθεση του τριφυλλιού είναι εξαιρετική, όμως να βασίζεσαι σε αυτή χωρίς να προσπαθείς σε άμυνα και στα λεγόμενα «hustle plays», δεν μπορείς να ελπίζεις σε πολλά. Και σε αυτό καλείται να παρέμβει ο Εργκίν Αταμάν, με την μετάβαση της ομάδας στο ΟΑΚΑ αμέσως μετά την επιστροφή από την Σερβία να δείχνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος στους πειραματισμούς, όχι στην άδικη επίκριση

Το δεύτερο που καλείται να κάνει ο προπονητής του Παναθηναϊκού, είναι να σταματήσει τους πειραματισμούς. Είμαι σίγουρος ότι ο Εργκίν Αταμάν θεωρεί πως η ομάδα του έχει τον χρόνο και το περιθώριο για να προσπαθήσει να κάνει πράγματα που πιστεύει, να λειτουργήσουν. Έχοντας βρει την πεντάδα με Ναν, Γκραντ, Όσμαν , Χουάντσο και Λεσόρ, που παράγει σε άμυνα και επίθεση, ο Τούρκος κόουτς φαίνεται ότι ψάχνει ακόμα μερικά σχήματα για να στηριχτεί στα σπουδαία. Έχοντας ήδη στο τσεπάκι το περσινό σχήμα, δείχνει ότι θέλει να βρει ένα με δύο ακόμα για να δημιουργήσει ξεκάθαρες πεντάδες. Όμως το Σλούκας-Μπράουν δείχνει ότι δεν δουλεύει και δεν πρόκειται να δουλέψει. Οι δύο τους «τρακάρουν» αγωνιστικά βάζοντας σημαντικά εμπόδια στην συνύπαρξη τους. Έτσι, ο κόουτς καλείται να πορευτεί με τις λειτουργικές πεντάδες του, για να μην χαθεί άλλο έδαφος. Ο Επτάστερος πρέπει να επιστρέψει στις νίκες άμεσα.

Τέλος, πρέπει να σταθούμε στην στοχοποίηση και την άδικη κριτική που ασκείται σε παίκτες του ρόστερ. Ας ξεκινήσουμε με τον Τσέντι Όσμαν. Ο 29χρόνος είναι αλήθεια πως δεν έχει αποδώσει βάσει της ποιότητας, άλλα και του ταλέντου του. Όμως δεν φταίει σε απόλυτο βαθμό ο ίδιος. Αυτή την στιγμή ο Τσέντι δεν αξιοποιείται σωστά. Το κυριότερο γνώρισμα του, το ανοιχτό γήπεδο δεν υπάρχει στον Παναθηναϊκό. Ο Επτάστερος δεν «τρέχει», αφαιρώντας ένα σημαντικό ατού του Τούρκου. Επίσης ο κόουτς Αταμάν δεν του εμπιστεύεται κατοχές στα χέρια και είχαμε ξεκαθαρίσει ότι ο Όσμαν είναι πολύ ικανός χειριστής. Όπως είχαμε εξηγήσει στο scouting report όταν αποκτήθηκε, δεν είναι κλασσικός σουτέρ άλλα έχει σκαμπανεβάσματα, με αποτέλεσμα το τριφύλλι να τον «καίει» ζητώντας του να κάνει  πράγματα που δεν μπορεί με συνέπεια να υποστηρίξει.

Ίδια ακριβώς συνθήκη και ο Ομέρ Γιούρτσεβεν. Όσο του ζητάει η ομάδα να παίζει hedge out στην άμυνα, είναι καλύτερο να μην παίζει καθόλου. Εκτίθεται ο ίδιος και κάνει κακό στην ομάδα. Ο τρόπος αξιοποίησης του θα πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν του Ματίας Λεσόρ. Εντελώς διαφορετικοί παίκτες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Παναθηναϊκός όμως κινδυνεύει να τον «χάσει» από τον Δεκέμβριο αν δεν αλλάξουν οι οδηγίες του. Δεν είναι ότι ο παίκτης δεν προσπαθεί. Απλά δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό το συγκεκριμένο πλάνο. Το Ελληνικό πρωτάθλημα επιτρέπει δοκιμές και αν το τριφύλλι θέλει να πάρει πράγματα από τον 26χρόνο θα πρέπει να προσπαθήσει να αναδείξει τις αρετές του παιχνιδιού του.

Η συνέχεια δεν είναι εύκολη. Ο αγώνας με την Εφές στην Πόλη αποκτά χαρακτήρα τελικού. Το τριφύλλι πρέπει να κλείσει τον πρώτο γύρο στο 11-6. Ο Εργκίν Αταμάν έχει πολλά πράγματα να αλλάξει όπως και οι παίκτες της ομάδας. Στο Σινάν Ερντέμ ο Παναθηναϊκός καλείται να εμφανιστεί καλύτερος και να πάρει το διπλό. Ο Επτάστερος καλείται να επιστρέψει στις νίκες σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ταυτόχρονα όμως καλείται να δώσει μια ηχηρή απάντηση μετά το «Βατερλό» στην Μπεογκράτσκα.

Ακολουθήστε το Pickngreen.gr σε Facebook, Twitter και Instagram!

Άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν:

Αφήστε μια απάντηση