Ουμάρ Μπάλο: Ο «baby Shaq» από το Μάλι

Προτού, μπώ στο «κυρίως πιάτο» θέλω να κάνω μία μικρή εισαγωγή για την νέα στήλη του Pickngreen.gr με όνομα «Youth got Game».

Έψαχνα καιρό μία ιδέα, μία στήλη λίγο διαφορετική, που να με εκφράζει, ενώ παράλληλα να προσφέρει ουσιαστικά στον αναγνώστη κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, και θεωρώ ότι ενώ ενδιαφέρει, ελάχιστοι πραγματικά ασχολούνται.

Το όνομα της στήλης λίγο ή πολύ προδίδει το περιεχόμενο αυτής. Ναι σωστά καταλάβατε, αυτή θα πραγματεύεται νεαρούς παίκτες με ταλέντο από όλο τον κόσμο. Τόσο από την Ευρώπη, όσο και από άλλες ηπείρους.

Η αρχή θα γίνει με ένα παιδί που οι περισσότεροι μάθανε φέτος το καλοκαίρι στο τουρνουά U19 της Κρήτης. Το όνομα του συνδέθηκε με την μεγάλη επιτυχία του Μάλι να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Ο λόγος φυσικά για τον φοβερό και τρομερό Ουμάρ Μπάλο. Έναν παίκτη, που ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια με την Εθνική του ομάδα, αλλά φέτος έκανε το βήμα παραπάνω φτάνοντας με την ομάδα του μέχρι τον τελικό.


Στο μπλοκάκι μου ο σέντερ από το Μάλι βρίσκεται από το 2017 και συγκεκριμένα λίγο πριν την έναρξη του αφρικανικού πρωταθλήματος U16 στον Μαυρίτιο. Εκεί, σε ηλικία 15 χρόνων (έγινε 15 βασικά την ημέρα που ξεκινούσε το τουρνουά) οδήγησε το Μάλι στο χρυσό μετάλλιο, το οποίο παράλληλα έδωσε στην χώρα του το εισιτήριο για παγκόσμιο πρωτάθλημα U17 που διεξήχθη στην Αργεντινή.

Ποιος είναι ο Ουμάρ Μπάλο;

Ο Ουμάρ Μπάλο είναι γεννημένος στις 13 Ιουλίου το 2002 στο Κουλικόρο του Μάλι. Έχει ύψος 2.08 (διαθέτει άνοιγμα χεριών που πλησιάζει το 2,28) και ζυγίζει 118 κιλά. Αγωνίζεται κυρίως στην θέση του σέντερ και από την νέα σεζόν θα τον θαυμάζουμε στο NCAA με την φανέλα του ιστορικού Gonzaga, στο οποίο έκανε commit προφορικά στις 23 Φεβρουαρίου 2019. Οι άλλες δύο επιλογές που είχε ξεχωρίσει και σκεφτόταν σοβαρά ήταν το Baylor και το Arizona.


Μικρή παρένθεση: Στην Αμερική το κολλεγιακό μπάσκετ και ο αθλητισμός συνολικά είναι σε τρομερό επίπεδο και οργάνωση. Ο κόσμος ασχολείται ενεργά, υπάρχουν μεγάλες χορηγίες και τα ποσά που «παίζουν» είναι ασύλληπτα. Long story, short… θέλω να καταλήξω στις αξιολογήσεις των υποψηφίων παικτών για τα διάφορα κολέγια από διάφορες μεγάλες ιστοσελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό και μόνο. Η αξιολόγηση γίνεται με αστέρια από το 1 μέχρι το 5. Ουμάρ Μπάλο έλαβε 4 από το 247Sports και 5 από το Rivals.

Αγωνιστικό στυλ

Ο Ουμάρ Μπάλο είναι ένας old school ψηλός, του οποίου το παιχνίδι βασίζεται στο post game. Αυτό είναι το σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του. Σε αυτό τον βοηθάει τόσο η πληθώρα κινήσεων που έχει, καθώς μπορεί να τελειώσει φάσεις με πολλούς τρόπους, όσο και το αρκετά καλό footwork, για το επίπεδο που αγωνίζεται και την ηλικία του. Τονίζω, την ηλικία του γιατί μιλάμε για ένα παιδί 17 χρονών που ουσιαστικά τώρα «ανοίγει τα φτερά του» και ετοιμάζεται για τα πρώτα του βήματα σε ένα πιο σοβαρό και επαγγελματικό πρωτάθλημα όπως το NCAA. Συνεχίζοντας, την ανάλυση του αγωνιστικού προφίλ του Ουμάρ Μπάλο, ο παίκτης από το Μάλι αρέσκεται και στις επαφές στο post, στις οποίες δείχνει αρκετά ανθεκτικός. Σε αυτό τον βοηθάει το το δυνατό του κορμί.

Στις ΗΠΑ του έχει δοθεί ήδη το παρατσούκλι «baby Shaq»


Επιθετικά, μπορεί να παίξει Pick n’ Roll, το οποίο δεν αποτελεί όμως τον κύριο τρόπο έκφρασης του. Θα μπορούσε να λειτουργήσει επίσης στο Pick n’ Pop, καθώς μπορεί να σουτάρει πίσω από τα 6.75, αλλά μόνο σε περιπτώσεις που να έχει αρκετό χρόνο να το σκεφτεί, ώστε να εκτελέσει. Στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος για παράδειγμα δεν επιχείρησε κανένα τρίποντο, σε αντίθεση με τους αγώνες της ομάδας του, όπου δοκίμαζε πιο συχνά. Σε αυτό δεν τον βοηθάει ουσιαστικά το αργό release του στο σουτ.


Από εκεί και πέρα, ο Ουμάρ Μπάλο είναι πολύ καλός ριμπάουντερ. Έχει καλή αίσθηση του ριμπάουντ και καλό timing στο άλμα του για να το διασφαλίσει. Πηγαίνει, πολύ και στα επιθετικά ριμπάουντ. Είναι αποτελεσματικός σε αυτό το κομμάτι και σκοράρει πολλούς πόντους από δεύτερες ευκαιρίες.


Αμυντικά του λείπει ακόμα η ανθεκτικότητα και η φυσική κατάσταση, ώστε να μπορεί να μπαίνει πιο δυνατά σε περισσότερες φάσεις. Το σώμα του ναι μεν βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο, αλλά είναι δεδομένο ότι στο NCAA θα το βελτιώσει.


Γενικότερα, θα είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση για τους φαν του NCAA. Αποτελεί μία πολύ αξιόλογη πρώτη ύλη και μένει να φανεί, τόσο το πως θα ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο, όσο και πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί. Γιατί το κολέγιο ναι μεν, αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για κάθε αθλητή που θα επιλέξει αυτό το δρόμο, αναφέρομαι κυρίως σε αθλητές εκτός ΗΠΑ και Καναδά που είναι μυημένοι στο κολέγιο και θεωρείται και αυτοσκοπός η είσοδος σε ένα αν θες να κάνεις καριέρα – κάτι βέβαια που τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να ανατρέπεται, αλλά παράλληλα είναι αρκετά δύσκολη και απαιτητική η προσαρμογή για έναν μαθητή-αθλητή εκτός ΗΠΑ.

Ο Ουμάρ Μπάλο είναι ο παίκτης με τον αριθμό 11.


Ο Ουμάρ Μπάλο ήταν ο πρώτος παίκτης της νέας στήλης του Pickngreen.gr «Youth got Game» και ακολουθούν ακόμα αρκετοί. Όλοι οι νεαροί παίκτες που θα σας παρουσιάσω τους επόμενους μήνες είναι παίκτες που έχω παρακολουθήσει αρκετά και «ακολουθήσει» αρκετά χρόνια. Περιμένω πως και πως κάποιο feedback, τόσο για την ιδέα της στήλης, όσο και για το τι παραπάνω ή τι λιγότερο θα θέλατε να διαβάζετε. Κάθε σχόλιο δεκτό.


Ο επόμενος παίκτης την επόμενη βδομάδα θα είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που διαθέτει η Ιταλία αυτή τη στιγμή.  Υπομονή μία βδομάδα…

Αφήστε μια απάντηση