Θλίψη στις τάξεις του Παναθηναϊκού προκάλεσε η είδηση του θανάτου του πρώην παίκτη και προπονητή Κρις Κέφαλου ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών. Γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1945 στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όπου ο πατέρας του καταγόταν από την Ικαρία και η μητέρα του από την Ιταλία.
Στα νεανικά του χρόνια αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουορντ λόγω του ύψους του και παρά το γεγονός ότι υπήρξε παίκτης του μπέιζμπολ αγωνιζόμενος στη θέση του πίτσερ, εντούτοις το άθλημα της “πορτοκαλί θεάς” ήταν αυτό που τον κέρδισε. Μάλιστα στο Γυμνάσιο ήταν συμπαίκτης του Ερλ Μονρόε και αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της Φιλαδέλφεια τόσο στο μπάσκετ όσο και στο μπέιζμπολ.
Φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο του Τεμπλ, ο προπονητής της ομάδας Χάρι Λίτβακ τον χρησιμοποίησε στη θέση του πλέι μέικερ όμως ένας σοβαρός τραυματισμός στην σπονδυλική στήλη τον ανάγκασε να αγωνίζεται με ορθοπεδική ζώνη για το υπόλοιπο της καριέρας του.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Σιάτλ Σούπερσονικς του πρόσφεραν συμβόλαιο ωστόσο ο νεαρός ομογενής άσος προτίμησε να εργαστεί ως δάσκαλος όπου επικαλούμενος τον τραυματισμό του να αποφύγει την υποχρέωση να πολεμήσει στο Βιετνάμ.
Όταν δε, ο πόλεμος τελείωσε αποφάσισε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση όπου έπαιξε για λογαριασμό των Ουίμλιγκτον Μπλου Μπάμπερς στην ανταγωνιστική λίγκα του ΝΒΑ.
Η άφιξη στην Ελλάδα
Ο άνθρωπος που τον εντόπισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα σε ένα τουρνουά στη Βοστώνη, ήταν ο Κώστας Μουρούζης ο οποίος κατάφερε να τον πείσει να έρθει στη χώρα μας για να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “είναι ένα πλέι μέικερ κομπιούτερ. Σκεφτείτε να έπαιζε χωρίς την ενισχυμένη ζώνη στη μέση του κι έτσι όπως δένεται μου θυμίζει τον Ελ Σιντ”.
Υπήρξε εγκεφαλικός παίκτης ανεβάζοντας επίπεδο τους πράσινους και με το ομαδικό παιχνίδι του θα λέγαμε ότι ήταν η χαρά των συμπαικτών του. Χαρακτηριστικό είναι πως έπαιξε πρώτα για την Εθνική Ομάδα τον Σεπτέμβριο του 1970 στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και δύο μήνες αργότερα στον Παναθηναϊκό όπου το ντεμπούτο του έγινε στις 21 Νοεμβρίου στο Αλεξάνδρειο με αντίπαλο τον Ηρακλή και στέφθηκε πετυχημένο μιας και το τριφύλλι επικράτησε με 85-63 και ο ίδιος σκόραρε 12 πόντους έχοντας για συμπαίκτες τους Χρήστο Ιορδανίδη, Απόστολο Κόντο, Πέτρο Παναγιωταράκο, Θανάση Πέππα, Ανδρέα Χαϊκάλη, Χάρη Παπάζογλου και Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Πάντως λίγο έλειψε να του χαλάσουν αυτή τη χαρά, οι Ηρακλής και ΠΑΟΚ καταθέτοντας ένσταση όπου υποστήριζαν ότι “τυγχάνει επαγγελματίας και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
Με τον Παναθηναϊκό συμμετείχε σε 174 αγώνες της Α’ Εθνικής πετυχαίνοντας 1.755 πόντους έχοντας ως highlight τους 30 πόντους του κόντρα στον Ολυμπιακό στις 25 Φεβρουαρίου 1973 κατακτώντας 6 πρωταθλήματα (1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977) εκ των οποίων τα 5 ήταν συνεχόμενα, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στην πρόκριση στους “4” του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1972.
Το ματς που έκρινε την πρόκριση ήταν αυτό απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ στο νεόκτιστο “Γιαντ Ελιάου” με τους γηπεδούχους λίγο πριν τη λήξη να προηγούνται με 81-80, τον Κέφαλο να έχει κερδίσει φάουλ και δύο βολές και τον Κώστα Μουρούζη να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ αναφέροντας στους παίκτες του τον κανονισμό της FIBA που έλεγε ότι αν το ματς έληγε ισόπαλο θα πήγαινε στην παράταση με τους Ισραηλινούς να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ανατρέψουν την ήττα με 8 πόντους στην Αθήνα.
Η εντολή προς τον Κέφαλο ήταν ξεκάθαρη λέγοντας του “Θα τις χάσεις αλλιώς θα φας πρόστιμο 100.000 δραχμές. Δεν θα τις βάλεις και μόλις αστοχήσεις στη συνέχεια καθίστε στρατιωτάκια ακούνητα κι αφήστε τους Ισραηλινούς να κάνουν ότι θέλουν”. Αποτέλεσμα ήταν το ματς να λήξει με 81-80 αστοχώντας από τη γραμμή της…..φιλανθρωπίας και οι πράσινοι να φτάσουν στην πρόκριση.
Τελευταία φορά αγωνίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1978 εναντίον του Αμαρουσίου όμως όχι μόνο δεν έφυγε από τη χώρα μας αλλά εγκαταστάθηκε μόνιμα όπου μόλις “κρέμασε τα παπούτσια” του ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας το 1983 ενώ έκανε και ένα πέρασμα από τον πάγκο της γυναικείας ομάδας. Επίσης ως προπονητής αργότερα του Ηλυσιακού εξασφάλισε τον προβιβασμό της ομάδας στη Β’ Εθνική Κατηγορία.
Τέλος με τον συμπαίκτη και φίλο του Τάκη Κορωναίο συνεταιρίστηκαν και επαγγελματικά μιας και έφεραν στην Ελλάδα τα παπούτσια “All Stars” όπου στο πρώτο κατάστημα “Κ-Κ” στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσης γινόταν καθημερινή κοσμοσυρροή.
Μύθος ή πραγματικότητα;
Τη χρονιά που ήρθε στον Παναθηναϊκό ο θρυλικός play maker των Los Angeles Lakers, Jerry West, γινόταν η έμπνευση για το πασίγνωστο logo του ΝΒΑ. Όμως αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά θα δει πως η κίνηση είναι ίδια από τον αγώνα των πρασίνων απέναντι στη ΧΑΝΘ και το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως τελικά απεικονίζεται ο Έλληνας άσος;;;;

This Post Has One Comment
Σπουδαία αναφορά στον εκλιπόντα!
Το λογότυπο όμως πρόκειται προφανώς για σύμπτωση
Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο συμβαίνει πάντα,
Και συνέβη και πριν τον Jerry West!
Αλλά ο αρτιστας που το σχεδίασε ξέρει μόνο
Που είχε την επιρροή του!