Υπόθεση Καλάθη: Απλά τα πράγματα

Ο Τάσος Τοτονίδης καταπιάνεται με τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες περί της φυγής του Νικ Καλάθη – οι οποίες στο τέλος μπορεί να βγουν αληθινές- και προσπαθεί να προσεγγίσει ρεαλιστικά την όλη κατάσταση παραθέτοντας δύο περιπτώσεις που μπορούν να κάνουν τα πράγματα ξεκάθαρα

Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Οι καιροί άλλαξαν. Η καθημερινότητά μας από εδώ και πέρα αλλάζει, θα γίνουμε πιο προσεκτικοί και καχύποπτοι- ίσως να΄ ναι για καλό- διότι αυτή η νέα απειλή (κορονοϊός) που έκανε την εμφανισή της από το πουθενά και εξαπλώθηκε τόσο σύντομα σε όλο τον κόσμο, είναι αναπόφευκτο ότι θα επιφέρει ριζικές αλλαγές.

Ο αθλητισμός, σίγουρα, εντάσσεται στους τομείς που επλήγησαν αρκετά από τη δίνη του ιού καθώς σε παγκόσμια κλίμακα ακυρώθηκαν διοργανώσεις και διεθνή πρωταθλήματα ανεξαρτήτως αθλημάτων. Χάθηκαν τεράστια ποσά , οι λίγκες και οι ομάδες έπαθαν ζημιά εξαιτίας του παγώματος οικονομικών επιχορηγήσεων από εταιρίες σπόνσορες και έτσι καλούνται όλοι πλέον να κάνουν μια νέα αρχή  προσετεριζόμενοι  των νέων δεδομένων που υφίστανται.

Για να περάσουμε και  στα εγχώρια, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που διέκοψε αναγκαστικά τα πρωταθλήματά της σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ και γενικά σε κάθε είδους επαγγελματική και ερασιτεχνική αθλητική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας. Τώρα όμως, που δειλά-δειλά ξεδιαλύνει το τοπίο καθώς τα κρούσματα καθημερινά είναι λιγότερα, αυτό δίνει μια ελπίδα για επιστροφή στη δράση, με νέα δεδομένα φυσικά.

Παραμένοντας, λοιπόν, στα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στον Παναθηναϊκό και στον Νικ Καλάθη, ακούγεται έντονα αυτό το διάστημα ότι ο «καπετάνιος» του θα αφήσει το τιμόνι της ομάδας και θα αποχωρήσει για άλλες πολιτείες καθώς δεν θα δεχτεί την μείωση στο παχυλό για τα  ελληνικά οικονομικά δεδομένα συμβόλαιό του. Ακούγεται απίθανο; Δεν νομίζω. Ο Παναθηναϊκός έχει δύο επιλογές μπροστά του: with or without Nick!

1η περίπτωση: η «μπάλα» στα χέρια του Νικ

Πρώτα απ’ όλα παίρνουμε ως δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα προτείνει στον αρχηγό του γενναία μείωση αποδοχών καθώς τα 2,1 εκ. που έχει λαμβάνειν  για τη σεζόν 2020-21 δεν είναι στραγάλια αλλά ευρώ, τα οποία  ειδικά τώρα, φαντάζουν «όνειρο θερινής νυκτός» όχι ότι πριν δεν ήταν αλλά να’ ναι καλά η τσέπη του προέδρου. Τώρα θα πει κάποιος ΄΄ μα καλά αν δεν τα δώσεις στον ηγέτη σου που κρατάει όλη την ομάδα σε ποιόν θα τα δώσεις;΄΄. Εύλογο το ερώτημα, ωστόσο, πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας ότι αποκλείεται τέτοια ποσά να κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά με τα τωρινά δεδομένα. Από την άλλη, ο Καλάθης και ο κάθε Καλάθης που είναι στυλοβάτης και έχει κουβαλήσει τόσα χρόνια την ομάδα στις πλάτες του δεν θα δεχτεί ένα ποσό τουλάχιστον μη αντάξιο της υστεροφημίας και όλων αυτών που σημαίνει για τον οργανισμό συνολικά. Αυτό που μένει στο τέλος είναι: ή δέχεται τη μείωση  – που πρέπει να ανταποκρίνεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στην οικονομική αξία του και στην όλη σημασία του για το σύλλογο- και παραμένει στην ομάδα  δηλώνοντας δυναμικό παρόν έχοντας κατά νου βέβαια και το αποδυναμωμένο μπάτζετ της νέας σεζόν, ή επιλέγει τις μεγάλες αγορές της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας κλπ. Αποτελεί «βαρύ» όνομα στο ευρωπαϊκό στερέωμα και ποιος δεν θα τον ήθελε στο δυναμικό του!

2η περίπτωση: Without Nick

Παναθηναϊκός σημαίνει Καλάθης. Αναντίρρητα, η συμβολή και η αξία του Νικ  είναι τεράστια στο σύλλογο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέλλον αυτής της ομάδας χωρίς την παρουσία του αρχηγού του. Ωστόσο, η περίπτωση αποχώρησής του είναι πιο πιθανή από ποτέ. Αν γίνει αυτό το απευκταίο σενάριο που δεν θέλουν ούτε να περνάει απ΄το  μυαλό τους οι φίλοι του «τριφυλλιού» , ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μετά από πολλά χρόνια και το 2012 που έφυγε ο Ζοτς από το τιμόνι. Αυτό σημαίνει ότι, στην ουσία θα χρειαστεί ολικό «λίφτινγκ» ομάδα.

Χωρίς τον Καλάθη στο ρόστερ, η ομάδα κατεβαίνει αυτόματα ένα σκαλί πιο κάτω και μπορεί να πει κανείς ότι μετατρέπεται» σε τρίτου επιπέδου, με κύριο στόχο της την είσοδο στα playoffs  και ΜΟΝΟ. Τα περί F4 είναι ‘’ άλλου παπά ευαγγέλιο’’. Επιπλέον, η φιλοσοφία της ομάδας πρέπει να αλλάξει ριζικά. Δηλαδή, αυτό που υποχρεούνται άνθρωποι του Παναθηναϊκού να πράξουν είναι να βρουν αρχικά έναν προπονητή- που όπως φαίνεται θα είναι ο Γιώργος Βόβορας- και να καταστρώσουν ένα μακροχρόνιο πλάνο που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη των παιδιών του Ελληνικού κορμού( βλ. Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης).

Συμπερασματικά, σε αυτό που καταλήγουμε είναι ότι ανεξάρτητα από το αν θα βρίσκεται του χρόνου ή όχι ο Νικ στον Παναθηναϊκό, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και διαφορετικά πρέπει να προσεγγίσει κανείς-διοίκηση και οπαδοί-  την όλη κατάσταση  συνυπολογίζοντας νέες παραμέτρους από εδώ και πέρα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αφήστε μια απάντηση