Τα ταλέντα που θα μας απασχολήσουν!

Με την έναρξη του 2022 ξεκινούν και πολλά άκρως ενδιαφέροντα τουρνουά των αναπτυξιακών ηλικιών, που θα μας συντροφεύσουν μέσα στο έτος. Στο πρώτο αυτό κείμενο θα σας παρουσιάσουμε 3 παίκτες που αξίζουν την προσοχή μας. Γιάννης Φερεντίνος, Φίλιππος Τσιαχτσίρας και Αλέξανδρος Σαμοντούροβ έχουν όλα τα φόντα να πετύχουν.

Η νεοσύστατη ΕΟΚ αποφάσισε, όπως είχε προαναγγείλει, να στηρίξει έμπρακτα τις αναπτυξιακές ηλικίες. Με γνώμονα αυτό αποφάσισε να δημιουργήσει αρκετά τουρνουά που εστιάζουν σε αυτές τις ηλικίες. Οι Γιάννης Φερεντίνος, Φίλιππος Τσιαχτσίρας, Αλέξανδρος Σαμοντούροβ και είναι οι τρεις πρώτοι παίκτες που θα απασχολήσουν την συγκεκριμένη στήλη, αφότου αρχικά αναλυθεί το καλεντάρι της φετινής σεζόν.

Τα τουρνουά που υπάρχουν μέσα στο 2022

Από μέσα/τέλη Δεκεμβρίου μέχρι και τέλη Γενάρη ήταν προγραμματισμένα τα τουρνουά Παίδων (σε διάφορες πόλεις και γεωγραφικές περιφέρειες με την συμμετοχή πολλών ομάδων), ενώ το Rising Stars U18 που απευθύνεται κυρίως σε Εφήβους (συμμετέχουν, ωστόσο και παιδιά από τις Παιδικές ομάδες) έχει ήδη ξεκινήσει (σήμερα η δεύτερη αγωνιστική – μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες εδώ) . Δεν είναι μόνο αυτά όμως τα τουρνουά που αναμένουμε μέσα στο 2022. Υπάρχει το Adidas Next Generation Tournament, στο οποίο συμμετέχουν 3 ελληνικές ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Προμηθέας Πάτρας), ενώ ο ένας προκριματικός θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα!

Όλα αυτά προτού τελειώσει η αγωνιστική περίοδος. Υπάρχουν ακόμα οι τελικές φάσεις των ενώσεων, καθώς και το πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο αναμένεται να έχει νέα μορφή από φέτος, με την συμμετοχή περισσότερων ομάδων. Στην συνέχεια υπάρχουν τα πανευρωπαϊκά τουρνουά. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς υπάρχει περισσότερη δράση και αυτό αποτελεί μία καλή ευκαιρία να γίνει μία εκτενής αναφορά στα ταλέντα και στους νεαρούς αθλητές που θα δούμε ή θα ακούσουμε σε αρκετά από αυτά τα τουρνουά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι αθλητές. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να κάνει μια πρώτη αναφορά και σε ομογενείς αθλητές των ΗΠΑ. Γιατί και εκεί υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Σε αυτό το κείμενο θα παρουσιάσουμε τις πρώτες περιπτώσεις τέτοιων παικτών, ενώ μελλοντικά θα υπάρξουν και άλλα.

Φίλιππος Τσιαχτσίρας (2.05 – Πάουερ Φοργουορντ/Σέντερ – 2006)

Στις 2/9/2021 ο Άρης ανακοίνωσε την απόκτηση του Φίλιππου Τσιαχτσίρα από τον ΑΣ Καστοριά, ολοκληρώνοντας έτσι μια σπουδαία μεταγραφή. Ο Φίλιππος Τσιαχτσίρας είναι ένας παίκτης που θα μας απασχολήσει, τόσο την φετινή χρόνια, όσο και άμεσο μέλλον. Βλέπει τον κόσμο από τα από τα 2 μέτρα και 5 εκατοστά, ενώ αγωνίζεται στην θέση του πάουερ φοργουορντ. Προτού, αναχωρήσει για τον Άρη, αγωνιζόταν στον ΑΣ Καστοριά, με τον οποίο έχει κάνει και ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα. Μιας και η σεζόν έχει ξεκινήσει υπάρχει ένα πρώτο δείγμα από το ταλέντο του παίκτη που σιγά σιγά ξεδιπλώνεται στα παρκέ της ΕΚΑΣΘ και όχι μόνο. Ο Φίλιππος Τσιαχτσίρας αγωνίζεται κατά βάση στην ομάδα Παίδων του Άρη (όπου ανήκει και ηλικιακά), αλλά τον είδαμε και με το εφηβικό του Άρη στο Rising Stars U18.

Στις 6/11/2021 πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση κόντρα στο ΠΑΟΚ, σε έναν παιχνίδι που ήταν ντέρμπι για το πρωτάθλημα Παίδων της ΕΚΑΣΘ. Πιο συγκεκριμένα, ο Φίλιππος Τσιαχτσίρας κόντρα στον ΠΑΟΚ είχε 44 πόντους, 29 ριμπάουντ και 7 κοψίματα!

Σε 3 παιχνίδια για το Rising Stars U18 (με παίκτες 2 χρόνια μεγαλύτερους του!) είχε κατά μέσο όρο 16,3 πόντους και 6,3 ριμπάουντ. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα στατιστικά του πιο αναλυτικά:

Γιάννης Φερεντίνος (1.91 – Σούτινγκ γκαρντ – 2005)

Ο Γιάννης Φερεντίνος έτοιμος να σουτάρει για 3.

Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση αθλητή στην λίστα είναι αυτή του Γιάννη Φερεντίνου. Ο Γιάννης Φερεντίνος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και αγωνίζεται για το Webster Groves High School στο St. Louis του Missouri, το οποίο είναι ένα από τα 100 σχολεία της Νike (Nike Elite High School Basketball Programs in the United States) στις ΗΠΑ που λειτουργούν με στόχο την βελτίωση και ανάπτυξη νεαρών ταλαντούχων καλαθοσφαιριστών. Τον Ιούνιο του 2020, ο Γιάννης και η οικογένεια του πήρανε την μεγάλη απόφαση, με γνώμονα πάντα το μέλλον του παιδιού και ταξιδέψανε στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει ο Γιάννης να εξελιχθεί και να κυνηγήσει τα όνειρα του.

Πλέον, βρίσκεται εκεί ήδη 1,5 χρόνο περίπου, έχει δουλέψει αρκετά, ενώ και το όνομα αρχίζει και κάνει «θόρυβο» στις ΗΠΑ. Σύμφωνα, με πληροφορίες του Pickngreen.gr ανεπίσημα μέχρι στιγμής έχει επισκεφτεί 3 πανεπιστήμια (Ohio University, Lipscomb University και Mizzou University), ενώ αξίζει να τονιστεί ότι τον έχουν προσεγγίσει και βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί του άλλα 4 κολέγια (University of Illinois, University of Houston, University of San Francisco και Southern Utah University). Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς πρόκειται για ορισμένα από τα πιο γνωστά κολέγια της χώρας, πράγματα που αποδεικνύει, τόσο τον «θόρυβο», όσο και τις ικανότητες του Γιάννη που έχουν εκτιμηθεί δεόντως στην Αμερική!

Ο Γιάννης Φερεντίνος έχει ύψος 1.91 περίπου, αγωνίζεται στην θέση του σούτινγκ γκαρντ, ενώ το άνοιγμα χεριών του είναι περίπου 1.98. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από το παρακάτω βίντεο ο Γιάννης Φερεντίνος είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ τριών πόντων, ο οποίος δεν διστάζει να σουτάρει. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει, ότι μπορεί να κάνει μόνο αυτό στο γήπεδο. Είναι επίσης, αρκετά καλός στο αμυντικό σκέλος. Δεν προσπαθεί να «κλέψει», κυνηγάει τις φάσεις και βγάζει ενέργεια και ένταση και σε αυτό το σκέλος.

Το σημαντικό ερώτημα για τον Γιάννη είναι αν μπορεί να αγωνιστεί το καλοκαίρι με τις μικρές εθνικές. Η απάντηση είναι θετική! Το καλοκαίρι υπάρχει η δυνατότητα να τον δούμε με την Εθνική Εφήβων. Οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις ολοκληρώνονται τον Ιούλιο στην AAU (Amateur Athletic Union – είναι μία αθλητική οργάνωση για νεαρούς αθλητές) και στην συνέχεια αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας από Ομοσπονδιακούς προπονητές με την πλευρά του αθλητή, ωστόσο τελευταία αυτό έχει «παγώσει», λόγω κάποιων ανακατατάξεων μέσα στην ΕΟΚ.

Η αναγνώριση που λαμβάνει ο Γιάννης Φερεντίνος στην Αμερική δεν είναι μικρή και είναι ενδεικτικό και του ταλέντου του. Πριν από λίγο καιρό ο γνωστός προπονητής Drew Hanlen, έγραψε το εξής για τον Γιάννη:

Ορισμένα ακόμα highlight του Γιάννη:

Μπορείτε να ακούσετε επίσης την συνέντευξη του Γιάννη Φερεντίνου στο podcast του David Hein.

Αλέξανδρος Σαμοντούροβ (2.08 – Φοργουορντ – 2005)

Ο περισσότερος κόσμος ίσως τον έμαθε φέτος, όσοι παρακολουθούμε τις αναπτυξιακές ηλικίες καιρό τώρα, τον ξέρουμε περισσότερο καιρό. Ίσως ο πιο γνωστός, νεαρός, ταλαντούχος παίκτης αυτή τη στιγμή στην χώρα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το όνομα του έγινε ευρέως γνωστό. Μακρύς, αθλητικός, ταλαντούχος και πολυδιάστατος. Έχουν γραφτεί ήδη πολλά για την περίπτωση του, ενώ ήδη αρκετές ομάδες της χώρας ενδιαφέρονται για την περίπτωση τους, ανάμεσα τους και ο Παναθηναϊκός.

Το όνομα του το έγραψα δημόσια πρώτη φορά φέτος με αφορμή το πανελλήνιο Παίδων. Ο παίκτης συστήθηκε στον κόσμο και τον γνωρίζουμε καλά από πέρσι ωστόσο! Τότε συμμετείχε με την ομάδα Παίδων και Εφήβων στα Final-4 της ΕΚΑΣΘ.

Από τον αγώνα Ηρακλής-ΔΕΚΑ που έκρινε την 3η θέση στην τελική φάση της ΕΚΑΣΘ το 2020. Όταν πρωτομάθαμε τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ.

Οι πρώτες εντυπώσεις για τον αθλητή ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Από τότε έχει βελτιωθεί, έχει δυναμώσει αρκετά και είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Πλέον, με ύψος 2.08 και δεδομένου ότι δεν γνωρίζει κανείς πόσο ύψος θα πάρει ακόμη, μένει να καθοριστεί η θέση του στο παρκέ. Αγωνίζεται προς το παρόν στην θέση «4» κυρίως, αλλά δουλεύει και για την θέση «3». Είναι σημαντικό ένας νεαρός αθλητής να αναπτύξει αρκετά στοιχεία και να διανθίσει το παιχνίδι του. Διαθέτει καλό χειρισμό για το ύψος του, αντίληψη και ικανότητα στην πάσα, ενώ και το μακρινό σουτ του κυμαίνεται σε καλά επίπεδα.

Η σημαντική ερώτηση όλων είναι αν μπορεί να αγωνιστεί με την Εθνική Ομάδα. Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, έχοντας ρίζες από την Γεωργία. Το καλοκαίρι ήταν κανονικά στις κλήσεις της Εθνικής Παίδων. Η Εθνική Παίδων, ωστόσο δεν πήγε στο European Challenger στα Σκόπια, στο οποίο συμμετείχε. Ο λόγος ήταν επειδή υπήρχαν κρούσματα κορωνοϊού στην ομάδα. Από όσο γνωρίζουμε ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ μπορεί να αγωνιστεί κανονικά με τις μικρές Εθνικές της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θοδωρή Αναστασούδη!

Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος μιας σειράς άρθρων που θα παρουσιάσει και θα αναλύσει νεαρούς ταλαντούχους αθλητές. Ακολουθούν αθλητές λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό που θα μας απασχολήσουν μελλοντικά. Λευτέρης Λιότοπουλος (ΔΕΚΑ – 2006), Νεοκλής Αβδάλας (Παναθηναϊκός – 2006, ήδη αρκετά γνωστός). Για όσους δουν το Rising Stars U18 αξίζει να εστιάσουν και στους Στράτο Καλλιοντζή (ΠΑΟΚ – 2005), Ευάγγελο Ζουγρή (Περιστέρι – 2004), Πρόδρομο Ταχυρίδη (ΠΑΟΚ – 2004), Βενιαμίν Αμπόσι (Ολυμπιακός – 2006).