Ο νέος Παναθηναϊκός (θα) είναι ωραίος

Ο Θοδωρής Αναστασούδης σχολιάζει τον νέο Παναθηναϊκό σε όλα τα επίπεδα, ενώ στέκεται και στην ισορροπία που δείχνει να έχει το «πράσινο» ρόστερ.

Ο Παναθηναϊκός είχε σήμερα την πρώτη του προπόνηση ενόψει της νέας σεζόν και κάπως έτσι ξεκινούν τα «βάσανα» των παικτών. Προτού, όμως φτάσουμε στην σημερινή ηρεμία, περάσανε αρκετές δύσκολες μέρες για τους «πράσινους».

Η φετινή off-season, ήταν αναμφίβολα μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Διοικητικό χάος, ερωτηματικά δίχως τέλος και στην συνέχεια η αποσυμπίεση με μία Παναθηναϊκή διοίκηση, η οποία προσπαθεί για το καλύτερο. Η ανασφάλεια, η αγωνία και ο φόβος έδωσαν την σκυτάλη στην αισιοδοξία και πλέον ο κόσμος του «τριφυλλιού» ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Οι αλλαγές που γίνανε ήταν πολλές. Αρκετοί κομβικοί παίκτες αποχώρησαν, αποτέλεσμα της νέας τάξης πραγμάτων στον σύλλογο, ενώ εξίσου πολλοί ήρθαν στην ομάδα.

Ο Γιώργος Βόβορας προσπάθησε να χτίσει μία ομάδα, δίνοντας έμφαση στην αθλητικότητα, το κίνητρο (PHD που θα έλεγε και ο Ρικ Πιτίνο – «Passionate.Hungry.Driven») και τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των αθλητών (ενδεικτικό ότι ο γηραιότερος αθλητής της ομάδας είναι ο Λεωνίδας Κασελάκης, ο οποίος είναι και ο μοναδικός 30άρης του ρόστερ!), έχοντας παράλληλα και μεγαλύτερη ισορροπία στο ρόστερ της ομάδας συνολικά σε σχέση με πέρσι.  

Η ισορροπία, στην οποία αναφέρομαι δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός ότι οι «πράσινοι» κάλυψαν την κάθε θέση κατάλληλα, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, αλλά και με την οικονομική ισορροπία. Την σεζόν που μας πέρασε ο Παναθηναϊκός διέθεσε το μισό το μπάτζετ στους παίκτες της περιφέρειας, παίρνοντας αντιστρόφως ανάλογα πράγματα από αυτούς. Φέτος, δεν υπάρχει τέτοιο οικονομικό χάσμα. Τα περισσότερα συμβόλαια κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο και το υψηλότερο είναι του αρχηγού της ομάδας, Ιωάννη Παπαπέτρου.

Παράλληλα, ο Γιώργος Βόβορας προσπάθησε να κάνει την ομάδα πιο ισορροπημένη και στο κομμάτι της δημιουργίας. Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι έχασε τον Νικ Καλάθη, που μοίραζε τις μισές από τις συνολικές ασίστ της ομάδας και αυτό το κενό προφανώς δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από έναν παίκτη, με αποτέλεσμα να αποκτηθούν αρκετοί ικανοί δημιουργοί.

Αυτό που θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος να δει, και φυσικά ο κόουτς να «χτίσει», είναι μία ομάδα που θα παλεύει σε κάθε παιχνίδι και θα αγωνίζεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Είναι καλό που ο πήχης που έχει τεθεί είναι απόλυτα ρεαλιστικός. Καλό τόσο για τον κόουτς και το προπονητικό επιτελείο του, όσο και για τους παίκτες, την διοίκηση και φυσικά τον ίδιο τον κόσμο.

Το φετινό πλάνο μπορεί να μοιάζει ως πλάνο-ανάγκης, αλλά είναι το πιο σωστό των τελευταίων ετών. Βέβαια μένει να αποδειχτεί και στην πράξη. Ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία μέσα από αυτή την διαδικασία να αποκτήσει τον προπονητή του για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι η διαδικασία δεν είναι απλή. Ο κόσμος και η διοίκηση πρέπει να καταλάβουν ότι μπορεί να αποτύχει ο κόουτς. Μέσα στο παιχνίδι είναι και αυτό. Είναι όλοι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να στηρίζουν; Έχω εκφράσει πολλάκις την άποψη ότι ο κόσμος στην πλειοψηφία του δεν διαθέτει ούτε υπομονή, ούτε επιμονή, ούτε καθαρή κρίση και διάθεση στήριξης ενός μακροπρόθεσμου πλάνου. Βέβαια, αυτό ξεκινούσε και από την ίδια την διοίκηση. Τώρα όμως, που τα κουκιά είναι μετρημένα, η ΣΤΗΡΙΞΗ αποτελεί μονόδρομο, ακόμα και για τους πλέον απαιτητικούς.

ΥΓ: Καλή σεζόν να έχουμε, μακριά από τραυματισμούς για τους αθλητές της ομάδας, με γερό στομάχι για το προπονητικό επιτελείο για το δύσκολο έργο που έχουν και με όλους εμάς να είμαστε δίπλα στην ομάδα στηρίζοντας έμπρακτα την φετινή προσπάθεια.

ΥΓ 2: Με εσάς συνοδοιπόρους δεν φοβάμαι τίποτα!

ΥΓ 3: Ωραία τα φετινά πανελλήνια παίδων και εφήβων. Στο δεύτερο είδα και 2-3 περιπτώσεις παικτών που μου άρεσαν αρκετά.

ΥΓ 4: Αυτά για την ώρα. Θα τα ξαναπούμε σύντομα, πιο αναλυτικά και με κάποιο πρώτο δείγμα.

Αφήστε μια απάντηση