Λευτέρης Μαντζούκας: He got game! (pics + vids)

Ο Παναθηναϊκός αιφνιδίασε πριν λίγες ώρες τους πάντες και ολοκλήρωσε μία πολύ σπουδαία μεταγραφή για το μέλλον του, υπογράφοντας τον Λευτέρη Μαντζούκα για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο 17χρονος παίκτης μόνο άγνωστος δεν είναι στο ελληνικό κοινό. Φρόντισε να συστηθεί στον κόσμο από πολύ μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα, στις 13 Μαΐου του 2018, Λευτέρη Μαντζούκας έγινε το κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης της ομάδας του κόντρα στον Ολυμπιακό, για την 26η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Α1.

Ο Λευτέρης Μαντζούκας ήταν μόλις 14 ετών, 10 μηνών και 5 ημερών, όταν βρέθηκε απέναντι στον Ολυμπιακό, μένοντας στο παρκέ για 31:11 με αποτέλεσμα να πετύχει 12 πόντους με 3/3 δίποντα και 2/5 τρίποντα, να μαζέψει τρία αμυντικά ριμπάουντ και να δώσει μία ασίστ.

Το ντεμπούτο του βέβαια το είχε λίγο καιρό νωρίτερα, αλλά στις 13 Μαϊου ο κόσμος τον έμαθε για τα καλά.

Από το 2018 μέχρι το σήμερα πέρασαν περίπου 2,5 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα 2,5 χρόνια ο Λευτέρης Μαντζούκας δούλεψε πολύ και εξέλιξε αρκετά το παιχνίδι του. Φυσικά, έχει ακόμα αδυναμίες και φυσικά έχει πολλή δουλειά ακόμη μπροστά του.

Το προφίλ του

Ο Λευτέρης Μαντζούκας είναι γεννημένος το 2003 (8 Ιουλίου) και έχει ύψος 2.06 (τα περισσότερα σάιτ που ασχολούνται με ταλέντα από την Ευρώπη τον δίνουν τόσο χωρίς παπούτσια και περίπου 2.09 με παπούτσια), ενώ το άνοιγμα χεριών του φτάνει τα 2.16. Αγωνίζεται στις θέσεις των φόργουορντ, περισσότερο στο «3» και λιγότερο στο «4» ως stretch (δηλαδή να έχει την ικανότητα να «ανοίγει» το γήπεδο με το σουτ του – θα επανέλθουμε πιο κάτω στο θέμα του σουτ).

Σωματικά προσόντα

Τα τελευταία χρόνια ο Λευτέρης Μαντζούκας έχει δουλέψει πολύ το σώμα του και αυτό φαίνεται (έψαξα να βρω μία φωτογραφία του καλοκαιριού από τον μάνατζερ του, όπου φαινόταν η διαφορά στο σώμα, αλλά δεν την βρήκα). Ειδικά το πάνω μέρος του σώματος του είναι σε αρκετά καλό επίπεδο για την ηλικία του, ενώ έχει αποκτήσει και αρκετή δύναμη. Έχει περιθώρια βελτίωσης, ειδικά σε ότι αφορά τα χέρια του. Φυσικά, επειδή μιλάμε για ένα παιδί 17 χρονών θα ήταν παράλογο να ζητάμε να έχει ήδη υπερβολικά ανεπτυγμένους μυς.

Όσον αφορά το κάτω μέρος του σώματος του και τα πόδια βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση τα προηγούμενα χρόνια. Τα πόδια του είναι δυνατά, αλλά υστερεί λίγο σε αντίδραση απέναντι σε πιο αθλητικούς παίκτες και δυσκολεύεται να τους ακολουθήσει. Αυτό βελτιώνεται μέχρι ένα σημείο. Αν υπάρχει κάτι τελευταίο που επιδέχεται βελτίωσης είναι το άλμα του.

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι σωματικά βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο για την ηλικία του. Δείγμα ότι στον Προμηθέα δούλευε συστηματικά, σωστά και προσαρμοσμένα πάνω στις ανάγκες του. Δεν είναι πολλοί οι παίκτες που διαθέτουν σε τέτοια ηλικία, τέτοιο σώμα. Σίγουρα αξίζουν credits, τόσο στον ίδιο, όσο και στον Προμηθέα.

Τα δυνατά του σημεία στην επίθεση

Ξεκινώντας, από την επίθεση έχουμε να κάνουμε με έναν παίκτη που μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους. Περισσότερο, επιτίθεται με πρόσωπο στο καλάθι. Είναι καλός πίσω από τα 6.75 (τόσο μετά από ντρίπλα, όσο και off ball και σε καταστάσεις spot), αλλά του λείπει η σταθερότητα μέχρι στιγμής. Αυτό αναδεικνύεται περισσότερο στους αγώνες του με τις ομάδες Παίδων/Εφήβων, παρά με την ανδρική ομάδα. Και είναι απόλυτα λογικό. Στις ομάδες Παίδων/Εφήβων ήταν και είναι ο απόλυτος ηγέτης και πρωταγωνιστής, είτε μιλάμε για τον Προμηθέα, είτε για τις μικρές Εθνικές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα συχνά να υπερβάλει στις προσπάθειες που έπαιρνε. Τόσο στον αριθμό, όσο και στις αποφάσεις του. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο κακό, αρκεί οι αποφάσεις του στην επίθεση να βελτιωθούν μελλοντικά. Να μπορεί να διακρίνει μία κακή, από μία καλή επιλογή. Στα συν του είναι και η ικανότητα του να κερδίζει εύκολα φάουλ, καθώς πηγαίνει αρκετά δυνατά και επιθετικά προς το καλάθι. Αυτό είναι καλό, ακριβώς επειδή είναι αρκετά εύστοχος στις βολές. Στο περσινό ANGT είχε 88% (45/51). Του αρέσει επίσης να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο, καθώς και να μεταφέρει την μπάλα στην επίθεση μετά από δικό του ριμπάουντ.

Τα αδύνατα του σημεία επίθεση

Συνεχίζοντας, με τα σημεία που θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο. Αυτό που αναφέρθηκε και πάνω είναι ότι πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα στο σουτ και να αξιολογεί καλύτερα την τελική απόφαση. Βελτίωση θέλει και η ντρίπλα του. Με το δεξί (το καλό του χέρι) νιώθει πιο άνετα, με το αριστερό όχι τόσο, αλλά σε κάθε περίπτωση για το ανώτερο επίπεδο οφείλει να βελτιώσει την ντρίπλα του και στα δύο χέρια. Οφείλει να το κάνει, ειδικά από την στιγμή που του αρέσει να έχει και αρκετά την μπάλα στα χέρια, ειδικά στην προσπάθεια του να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Για τις ανάγκες των θέσεων «3» και «4» θα ήταν καλό να προσθέσει και παιχνίδι στο ποστ. Αυτό είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική έλλειψη στο επιθετικό κομμάτι του. Δεν το συνήθιζε μέχρι τώρα στην επίθεση και όταν το επιδίωκε αντιμετώπιζε προβλήματα ακόμα και με κοντύτερους παίκτες. Τέλος, μετά το Pick n Roll (αρέσκεται αρκετά και στο Pick and Pop) θα τον βοηθούσε να έμπαινε πιο επιθετικά μετά το σκριν προς το καλάθι, ώστε είτε να τελειώνει τις φάσεις αποφασιστικά, είτε να κερδίζει κάποιο φάουλ.

Ο γενικός προβληματισμός στην μηχανική του σουτ

Άλλη μία λήψη από μπροστά αυτή τη φορά που φαίνεται η μηχανική του στο σουτ.

Διαβάζοντας και ψάχνοντας αναλύσεις ειδικών (από scouter, analysts, draft experts και διάφορες σελίδες πάνω σε αυτό το αντικείμενο) για τον Λευτέρη Μαντζούκα, κυρίως μετά από τα ANGT και τα τουρνουά των μικρών Εθνικών (περισσότερο για να διαπιστώσω και εγώ ο ίδιος τι ακριβώς είδα στον παίκτη σε σχέση με ειδικούς του χώρου) διαπίστωσα ότι γίνεται λόγος για την μηχανική του στο σουτ. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι ξεκινάει την εκτέλεση του από αρκετά χαμηλά και στην συνέχεια σουτάρει από πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να χρειάζεται χρόνο από την ώρα της υποδοχής της μπάλας μέχρι την εκτέλεση. Δεν μπορώ να πω ότι ενστερνίζομαι πλήρως αυτόν τον προβληματισμό. Η τοποθέτηση των ποδιών του είναι καλή και σωστή, ενώ η εκτέλεση του έχει ταχύτητα και γίνεται από αρκετά ψηλά. Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχω παραθέσει και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Λήψη από την οποία φαίνεται η μηχανική του όσο καλύτερα γίνεται, λίγο πριν αφήσει την μπάλα.

Περισσότερο, από την τωρινή μηχανική του ίσως να με προβληματίζει το πως αυτή μπορεί να επηρεαστεί μελλοντικά από τα βάρη που θα κάνει για τον όγκο που πρέπει να προσθέσει στο σώμα του.

Η άμυνα του

Στην άμυνα του έχει ορισμένα καλά στοιχεία, αλλά οφείλει να βελτιώσει κάποια άλλα για να μπορέσει να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο (γιατί βάση ταλέντου και προοπτική εκεί ανήκει). Η άμυνα του βασίζεται αρκετά στο μπασκετικό IQ που διαθέτει και η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά έξυπνος παίκτης. Μπορεί να καταλάβει και να «διαβάσει» αρκετά καλά τους αντιπάλους του. Γενικά διαθέτει αντιδράσεις και τοποθετήσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ακόμα και στις περιστροφές πηγαίνει σωστά και δεν «χάνεται». Φυσικά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Θα χρειαστεί να γίνει πιο σκληρός στην άμυνα. Αυτό μέχρι στιγμής δεν το έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό.

Όταν αντιμετωπίζει παίκτες πιο αθλητικούς από αυτόν και πιο γρήγορους, είχε συχνά προβλήματα. Δεν τον βοηθάει ούτε το άλμα του πολύ, ούτε η ταχύτητα του τόσο. Αλλά τα αντισταθμίζει μέχρι ένα βαθμό η εξυπνάδα και η οξυδέρκεια του όπως αναφέραμε και πιο πάντως.

Σε αυτό που πραγματικά αξίζει να σταθούμε αμυντικά, είναι η ικανότητα του να αμυνθεί στο ποστ! Στους αγώνες των μικρών Εθνικών ειδικά κλήθηκε να το κάνει πολύ συχνά, καθώς έπαιρνε λεπτά και στο «5», εκτός από τις θέσεις «3» και «4» που είναι βασικές του. Πάντα μαχόταν για την θέση στο ποστ με τον αντίπαλο παίκτη και έβαζε το σώμα του σωστά.

Τέλος, ο Λευτέρης Μαντζούκας πηγαίνει αρκετά δυναμικά στα ριμπάουντ. Στις μικρές εθνικές, το ANGT και το πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων 2020 μάζευε αρκετά αμυντικά ριμπάουντ. Οι καλές τοποθετήσεις του τον βοηθούν σε αυτό. Σίγουρα πάντως η βελτίωση  στο κάθετο άλμα, καθώς και στη δύναμη θα τον βοηθήσουν να γίνει ακόμη καλύτερος.

Συνολική εκτίμηση

Μεγάλα λόγια δεν θα πω, ούτε υπερβολές (έχουμε διαβάσει και πολλές γενικά). Ο Λευτέρης Μαντζούκας είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος παίκτης στην ηλικία του στην Ελλάδα και ένας εκ των 15 καλύτερων (Στους 03’ υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες – ενδεικτικά αναφέρω τους Νζόσα-Μάλαγα, Μοντέρο-Γκραν Κανάρια, Ζούγκιτς-Μπουντούτσνοτ, Σπανιόλο-Ρεάλ Μαδρίτης, Καζάριν-Βενέτσια, Μπόνα-ΜέγκαΛεκς, Ντιεγκ-CFBB) ταλέντων στην Ευρώπη. Αυτά όμως είναι όλα θεωρητικά. Στην πράξη άλλα πράγματα έχουν σημασία. Όλα ξεκινούν από τον ίδιο τον αθλητή.

Εν κατακλείδι, ο Λευτέρης Μαντζούκας είναι ένας αρκετά ολοκληρωμένος παίκτης με αρκετά προτερήματα και δυνατά στοιχεία στο παιχνίδι του. Μπορεί να σουτάρει και να «ανοίξει» την αντίπαλη άμυνα, μπορεί να επιτεθεί στο ανοιχτό γήπεδο, μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίπλα, μπορεί να σουτάρει βγαίνοντας από τα σκριν, μπορεί να κερδίσει εύκολα φάουλ. Του λείπει ακόμα η σταθερότητα στο σουτ και οι σωστές επιλογές. Ιδανικά, θα τον βοηθούσε αρκετά αν αποκτούσε παιχνίδι και από το ποστ.

Στην άμυνα έχει ορισμένα καλά στοιχεία, αλλά για το ανώτερο επίπεδο δεν είναι αρκετά. Η αντίληψη του και το μπασκετικό IQ τον οδηγούσαν και θα τον οδηγούν σίγουρα και στο μέλλον στην άμυνα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Με εξαίρεση την άμυνα στο ποστ που είναι σε πολύ καλό επίπεδο, υστερεί σε άλλους τομείς. Σίγουρα σε αυτό δεν τον βοηθάει το γεγονός ότι δεν είναι τόσο αθλητικός, ούτε και τόσο δυνατός. Το άλμα του και η ταχύτητα του στις αντιδράσεις του επιδέχονται βελτίωσης. Αν και εφόσον καταφέρει να προσθέσει αθλητικότητα στο πακέτο δυνατοτήτων που διαθέτει θα μπορέσει να πάει το παιχνίδι του στο επόμενο επίπεδο και στις δύο άκρες του γηπέδου, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση του, καθώς διαθέτει όλο το πακέτο για να πετύχει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Disclaimer

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θέλω να γράψω και να ξεκαθαρίσω 2-3 πράγματα. Καταρχάς, το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας του αθλητή που έχω είναι από τα τουρνουά ANGT και τα καλοκαιρινά τουρνουά των μικρών Εθνικών ομάδων και μικρότερο ποσοστό είναι από τις συμμετοχές του με την ανδρική ομάδα του Προμηθέα. Με αποτέλεσμα οι όποιες συγκρίσεις σε επίπεδο ανδρικού να είναι πιο δύσκολες για αδυναμίες και δυνατά σημεία του αθλητή. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο έχω αποφύγει και συγκρίσεις με άλλους αθλητές του χώρου. Δεν είναι κάτι που μου αρέσει. Δεν είναι ο δεύτερος Χ, ούτε ο δεύτερος Ψ. Είναι ο Λευτέρης Μαντζούκας.

Δείτε τα κατορθώματα του Λ. Μαντζούκα στο περσινό ANGT απέναντι σε ταλαντούχες ομάδες και με αθλητές 1 χρόνο μεγαλύτερους του.

Επιπλέον, έχω παραλήψεις επίτηδες να αναφέρω τους αριθμούς και τα στατιστικά (με εξαίρεση το ποσοστό βολών και το ντεμπούτο του) του Λευτέρη Μαντζούκα από τα τουρνουά που συμμετείχε με Παιδοεφηβικά τμήματα. Το έκανα πολύ απλά γιατί θεωρώ, ότι έχει μεγαλύτερη αξία να αναλυθούν τα επί μέρους αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, παρά να γίνει μία παρουσίαση αριθμών για ενθουσιασμό και μόνο. Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα παιδί 17 χρονών. Έχει όλο το μέλλον να παίξει μπάσκετ σε υψηλότατο επίπεδο. Στο χέρι του είναι. Και φυσικά στο χέρι του Παναθηναϊκού να τον ετοιμάσει αγωνιστικά και πνευματικά για το επίπεδο της Ευρωλίγκα.

Το καλό για τον ίδιο τον αθλητή είναι ότι βρίσκεται σε ένα καλό – αμιγώς – μπασκετικό περιβάλλον, με ανθρώπους δίπλα του που είναι γνώστες, τόσο του αθλήματος, όσο και του τι χρειάζεται για να φτάσει, αν όχι να τρυπήσει το ταβάνι του. Τα υπόλοιπα θα τα δείξει ο χρόνος.

Δείτε ορισμένες φάσεις από τον Λ. Μαντζούκα:

https://www.youtube.com/watch?v=6Ik4yLPTOo8

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

This Post Has 13 Comments

    1. Θοδωρής Αναστασούδης

      Σε ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση