Σήμερα, θα ασχοληθούμε με πέντε παίκτες που προξένησαν άπειρα προβλήματα στους αντιπάλους προπονητές, με τη μοναδική τους ικανότητα στο μακρινό σουτ, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φίλων του Παναθηναϊκού. Πάμε λοιπόν να τους θυμηθούμε αναλυτικά.
ΚέιΣι Ρίβερς
Το καλοκαίρι του 2016 και μετά το ναυάγιο με την μεταγραφή του Βίκτορ Κλαβέρ, ο τότε προπονητής της ομάδας Αργύρης Πεδουλάκης, στράφηκε στη λύση του Κέισι Ρίβερς για να καλύψει το κενό στη θέση «3». Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ το 2015 εξελίχθηκε σε λίρα εκατό για το «τριφύλλι», με τον κόσμο του Παναθηναϊκού να ξεκινά να πανηγυρίζει κάθε φορά που η μπάλα έφευγε από το φαρμακερό αριστερό χέρι του Αμερικάνου παίκτη.
Οι άκρως καταλυτικές εμφανίσεις του εναντίον του Ολυμπιακού δε, τον έκαναν έναν από τους αγαπημένους της πράσινης εξέδρας και όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός είχε βρει μακροχρόνια λύση στο περιφερειακό σουτ. Ένας τραυματισμός στον ώμο του όμως το 2018 έβαλε φρένο στις καλές εμφανίσεις του Ρίβερς και παραλίγο να του στοιχίσει ακόμα και την καριέρα του. Έτσι, ο Τσάβι Πασκουάλ αποφάσισε το μέλλον του Αμερικανού να είναι μακριά από το ΟΑΚΑ, γράφοντας άδοξα τον επίλογο στη συνεργασία των δύο πλευρών. Μια συνεργασία που απέφερε δύο νταμπλ, όχι όμως και την πολυπόθητη πρόκριση σε ένα Final-4.
Αξίζει, να σημειωθεί ότι προτού τραυματιστεί ήταν έτοιμος να ανανεώσει το συμβόλαιο του με υψηλές αποδοχές, ώστε να παραμείνει κάτοικος ΟΑΚΑ για αρκετά χρόνια.
Ντρου Νίκολας
Χωρίς καμία αμφιβολία το καλοκαίρι του 2008 ήταν ένα από τα πιο σπουδαία, σε μεταγραφικό επίπεδο, για τον Παναθηναϊκό. Ντούσαν Κέτσμαν, Αντώνης Φώτσης, Νίκολα Πέκοβιτς, Γκιόργκι Σερμαντίνι και Ντρου Νίκολας, φόρεσαν τα πράσινα με σκοπό να βοηθήσουν την ομάδα να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης. Ένας από τους παίκτες με σημαντική προσφορά στην πορεία για το Βερολίνο το 2009 ήταν ο Ντρου Νίκολας. Ο Αμερικάνος γκαρντ ήρθε στην Ελλάδα με το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ στην Ευρώπη το 2006, όταν αγωνιζόταν στην Μπενετόν Τρεβίζο και μετά από μια επιτυχημένη διετία στην Εφές Πίλσεν, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια συλλογική επιτυχία. Κάτι που έμελλε όμως να αλλάξει υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και δύο πρωταθλήματα Ευρώπης, ήταν ο απολογισμός της τριετίας του «Ντρου από παντού» με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και αρκετές σπουδαίες στιγμές φορώντας την «πράσινη» φανέλα.
Οι πιο χαρακτηριστικές όμως, είναι αναμφίβολα το τρίποντο στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου του τελικού στο Βερολίνο, όταν με ακρίβεια βρήκε το διχτάκι της ΤΣΣΚΑ γράφοντας το 48-28, καθώς και η άμυνα πάνω στον Ραμούνας Σισκάουσκας στην τελευταία φάση του αγώνα. Και αν η πρώτη είναι ενδεικτική του στοιχείου που έκανε τον απόφοιτο του Maryland περιζήτητο στο Ευρωπαϊκό στερέωμα, η δεύτερη αποτελεί δείγμα της βελτίωσης του παίκτη στο αμυντικό κομμάτι. Πράγματι, ο Νίκολας που εμφανίστηκε στο Παναθηναϊκό δεν έμοιαζε με εκείνον των προηγούμενων ετών, καθώς εμφάνισε τρομερή βελτίωση στο πίσω μέρος του παρκέ, μετατρέποντας τον από σκόρερ ολκής, σε ολοκληρωμένο παίκτη, του οποίου η θητεία ολοκληρώθηκε μετά το θρίαμβο της Βαρκελώνης, αφήνοντας γραμμένο με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του Παναθηναϊκού.
Ιμπραήμ Κουτλουάι
Ακόμα ένας παίκτης που επάξια βρίσκεται στο πάνθεον του Παναθηναϊκού είναι ο Ιμπραήμ Κουτλουάι. Ο Τούρκος που αγαπήθηκε όσο κανένας συμπατριώτης του στη χώρα μας, ήρθε στην ομάδα το καλοκαίρι του 2001, μετά από μια πολύ επιτυχημένη χρονιά με τη φανέλα της ΑΕΚ.
Στον Παναθηναϊκό απογείωσε την ήδη επιτυχημένη του πορεία φτάνοντας σε δύο σερί Ευρωπαϊκούς τελικούς. Και αν σε αυτόν της Σουπρολίγκα το 2001, το Τριφύλλι γνώρισε την μοναδική ήττα της ιστορίας του σε Ευρωπαϊκό τελικό, από την Μακάμπι, ο δεύτερος απέναντι στην παντοδύναμη Κίντερ Μπολόνια, έμελλε να βαφτεί πράσινος, με τον «Ίμπο» να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Με την μπάλα να ζυγίζει 100 τόνους και την ομάδα του Έτορε Μεσίνα να έχει πλησιάσει στους δύο πόντους, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα «σπάει» την μπάλα στον ακροβολισμένο Κουτλουάι, ο οποίος αφού ξεφορτώθηκε μαεστρικά τον προσωπικό του αντίπαλο, εκτέλεσε από τα 6.25, με 49’’ να μένουν πριν τη λήξη, γράφοντας με το τέταρτο του τρίποντο το 80-85 «χαρίζοντας» ουσιαστικά στον Παναθηναϊκό το 3ο αστέρι. Μετά το νταμπλ του 2003 ο Τούρκος αποχώρησε, όχι όμως οριστικά. Μετά από μια διετία στην Ούλκερσπορ και τους Σιάτλ Σουπερσόνικς, ο αγαπημένος «Ίμπο» επέστρεψε το 2005 στην ομάδα, φτάνοντας ξανά στο Final-4 της Μόσχας, μη μπορώντας ωστόσο να επαναλάβει το «θαύμα» του 2002.
Φραγκίσκος Αλβέρτης
Καμία λίστα που αφορά τους καλύτερους σουτέρ στην ιστορία του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη, χωρίς να περιλαμβάνει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, έτσι και εμείς δε θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε τον παντοτινό αρχηγό του Τριφυλλιού. Όταν ο 16χρόνος «Φράγκι» άφησε τη Γλυφάδα για τον Παναθηναϊκό, κανένας δε μπορούσε να φανταστεί τους αμύθητους τίτλους που θα κέρδιζε στην 19ετή θητεία του. 11 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, πεντάκις νικητής της Euroleague, 2 triple crown και 1 διηπειρωτικό, στολίζουν την τροπαιοθήκη του Έλληνα, πρώην, άσσου. Αυτό που όμως πάντοτε χαρακτήριζε τον παίκτη με το ‘‘4’’ στην πλάτη, ήταν το ανεπανάληπτο χάρισμα του στο περιφερειακό σουτ. Σε 19 χρόνια με την πράσινη φανέλα ο εμβληματικός αρχηγός ευστόχησε σε 891! τρίποντα σε όλες τις διοργανώσεις, όντας ο απόλυτος ρέκορντμαν της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Έτσι, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες ασταμάτητης συνεισφοράς στο σύλλογο, όταν και αποφάσισε να γράψει τον επίλογο στην καριέρα του, κέρδισε το μεγαλύτερο του επίτευγμα. Σε μία βραδιά με φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, η φανέλα με το 4 βρέθηκε στους αιθέρες του ΟΑΚΑ, με τον ίδιο να λέει το αξέχαστο «στις χαρές και στις λύπες μαζί», σαφώς βουρκωμένος έχοντας ζήσει την απόλυτη τιμή. Μια τιμή που μόνο ο αυτός και ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα.
Αντώνης Φώτσης
Σειρά παίρνει ακόμα ένας παίκτης μέλος της πράσινης «dream team» του 2009, ο Αντώνης Φώτσης. Ο Μαρουσιώτης φόργουορντ, ο οποίος φόρεσε την πράσινη φανέλα σε 4 διαφορετικές θητείες, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές του συλλόγου, αλλά και συνάμα ένας από τους πιο φονικούς σουτέρ που έχουν φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Κρύο αίμα και ζεστό χέρι, ήταν τα δύο στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίζουν, δίνοντας λύση επιθετικά όποτε το χρειαζόταν η ομάδα. Άλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει το 6/6 στον 4ο τελικό του 2011 απέναντι στον Ολυμπιακό, ή το τρίποντο από τα 8 μέτρα στα προημιτελικά της Euroleague, με αντίπαλο τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας;
3 Ευρωπαϊκά τρόπαια, 10 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα πανηγύρισε ο «Batman» με το Τριφύλλι, με τη προσφορά του να αναγνωρίζεται, με την παρουσία του στην κορυφαία πεντάδα στην ιστορία της ομάδας. Τελευταίος του τίτλος, το πρωτάθλημα του 2017, με τον Φώτση να συνεχίζει μέχρι και σήμερα στην πρώτη ομάδα της καριέρας του, τον Ηλυσιακό.
Αυτές ήταν οι λοιπόν οι πέντε επιλογές μας, για τους καλύτερους «μπομπέρ» στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Όπως και στο προηγούμενο αφιέρωμα η σειρά είναι εντελώς τυχαία, μιας και δε χωρά καμία απολύτως σύγκριση μεταξύ των προαναφερθέντων. Την επόμενη φορά, θα θυμηθούμε μερικούς ακόμα παίκτες που έγραψαν το όνομα τους, με χρυσά γράμματα, στο πάνθεον του «τριφυλλιού». Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά και να θυμάστε μένουμε σπίτι. Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Χρήστου Δραγανίγου με ένα κλικ εδώ.