PNG +

by pickngreen.gr

Πίστη Αισιοδοξία και Οργάνωση για το διπλό

SHARE IT

Η «μητέρα των μαχών» όπως συνηθίζεται να λέγεται κάθε ντέρμπυ αιωνίων λαμβάνει χώρα στο ΣΕΦ και από πολύ νωρίς άρχισαν τα λεγόμενα «mind games» και από τις δύο πλευρές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι φυσικά και ο Σπανούλης δεν μπορούσε να χάσει αυτό το παιχνίδι και φυσικά δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος νίκησε την επιστήμη της ιατρικής, είναι καλό να το σημειώσουμε αυτό για να μην υποβαθμιστεί η νοημοσύνη μας άλλο. Ο Πασκουάλ δεν είναι ερασιτέχνης σε τέτοιου είδους τακτικές και φυσικά προετοίμασε την ομάδα και τα πλάνα του με τον Σπανούλη στην σύνθεσή του Ολυμπιακού. Βέβαια και εμείς χρησιμοποιήσαμε τέτοιου είδους τακτική αφού ο Πασκουάλ ανέφερε ότι θα αποφασίσει σήμερα το πρωί αν θα συμπεριλάβει τον Τζεντίλε στην σύνθεση της ομάδας. Σας πληροφορώ ότι και ο Σπανούλης θα πάρει αρκετό χρόνο συμμετοχής αλλά και ο Πασκουάλ έχει κάνει πλάνα με τον Τζεντίλε πρωταγωνιστή των συστημάτων θα τα αναλύσουμε όλα στην συνέχεια.

Κατάσταση των δύο ομάδων στην διοργάνωση

Είναι γεγονός ότι οι δύο ομάδες βρίσκονται σε δύο διαφορετικές καταστάσεις στην διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι βρίσκεται σε πιο σταθερή φόρμα και αυτό το πετυχαίνει με τον κορμό που έχει φτιάξει τα τελευταία χρόνια. Έχει κάνει αρκετά διπλά με αυτό επί της πανίσχυρης Μπασκόνια αλλά και αυτό επί της Νταρουσαφακά του Ντέιβιντ Μπλάτ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το διπλό στο ΟΑΚΑ είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο Ολυμπιακός στον πρώτο γύρο ειδικά με τον τρόπο που το πήρε. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου βρίσκεται στο 10-5 παίζει στην έδρα της και λογικά κρίνεται το φαβορί, βέβαια η έδρα του Ολυμπιακού δεν κρίνεται ιδιαίτερα δυναμική αφού έχει χάσει με σχετική άνεση από την Μακάμπι και από την ΤΣΣΚΑ. Επίσης έχει κάνει και ήττες εκτός προγράμματος με ομάδες κατωτέρου επιπέδου όπως η Γαλατά και η Μπάμπεργκ(αξίζει να σημειωθεί ότι το διπλό που κάναμε στην Βαμβέργη κρίνεται πολύτιμο αφού έχουν χάσει μεγάλες ομάδες και με άνεση εκεί πέρα όπως ο Ολυμπιακός και η Μπαρτσελόνα). Ο εξάστερος από την άλλη δεν έχει δείξει αυτή την σταθερότητα στην απόδοσή του αλλά δείχνει μια συνεχή βελτίωση όσο περνά ο καιρός και ο Πασκουάλ μπορεί και περνάει όλο και πιο πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Επιπλέον στον πρώτο γύρο δεν υπήρχε ούτε ένα παιχνίδι (αν εξαιρέσουμε αυτό με την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη ) που να έχασε με άνεση ο Παναθηναϊκός. Τα πάλεψε όλα αλλά το αρνητικό συμπέρασμα που βγάζει κανείς άμα δει την πορεία του εξάστερου στην διοργάνωση είναι η απουσία ενός σημαντικού διπλού να του δώσει ώθηση και ψυχολογία να κυνηγήσει το πλεονέκτημα έδρας. Το ρεκόρ που έχει ο ΠαναθηναΪκός ύστερά από το πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας είναι 9-6, όπως καταλαβαίνουμε το μεγάλο διπλό δεν έχει έρθει και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να το πάρουμε σε αυτή την αγωνιστική γιατί θα είναι τεράστια ώθηση ψυχολογική για τα δύσκολα παιχνίδια που ακολουθούν.

Στοιχεία και παίκτες κλειδιά του Ολυμπιακού

Το κύριο παιχνίδι του Σφαιρόπουλου στην επίθεση είναι το pick and roll όπου κυρίως με τον Σπανούλη οργανωτή δέχεται το pick είτε από τον Μπιρτς είτε από τον Πρίντεζη (όπου ο τελευταίος είναι ο κύριος εκφραστής του post παιχνιδιού της ομάδας από τον Πειραιά) και εκδηλώνει ένα PnR στο κέντρο ή στα πλάγια και με αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώνει την άμυνα του αντιπάλου ή βγαίνει πάσα στα φτερά όπου βρίσκεται ο ιδιαίτερα «καυτός» Λοτζέσκι ή ο αξιόπιστος σουτέρ Γκρίν. Οι ηγέτες του Ολυμπιακού και η πιο σταθεροί παίκτες σε απόδοση είναι η τριπλέτα των Σπανούλη, Πρίντεζη και Λοτζέσκι που πραγματικά άμα δεν σταματήσεις αυτό το PnR έχεις πρόβλημα ειδικά όταν βρούν ρυθμό. Επίσης όσο αναφορά την αμυντική λειτουργία της ομάδας του Σφαιρόπουλου στην περιφερειακή άμυνα χρησιμοποιεί τον Παπανικολάου και τον Μάντζαρη που είναι πολύ καλοί αμυντικοί καθώς διαθέτει και έναν rim protector επιπέδου αλλά λιγοστής εμπειρίας τον Κιμ Μπίρτς. Σήμερα είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να διακόψει το παιχνίδι του Καλάθη και την επικοινωνία που έχει αυτός με τους συμπαίκτες του με το να του βάλει τον Παπανικολάου σε man to man . Επίσης κλειδί στο παιχνίδι θα αποτελέσει και η ετοιμότητα του Πρίντεζη αφού λείπει από τις προπονήσεις και από τα παιχνίδια εδώ και 15 μέρες και θα δείξει σε τι κατάσταση βρίσκεται το σώμα του έπειτα από αυτή την απουσία. Θα αποτελέσει κλειδί διότι ο Πρίντεζης με την απουσία και του Γκίστ δεν θα έχει πραγματικά αντίπαλο στην θέση 4 γιατι ούτε ο Φώτσης ούτε ο Γκάμπριελ θα μπορέσουν να κρατήσουν τον Πρίντεζη στο post .

Η προσέγγιση του Πασκουάλ και το Ιταλικό χαρτί Τζεντίλε

Ο εξάστερος πηγαίνει σε αυτό το ντέρμπι με 3 προσθήκες τον Τζέιμς τον Τζεντίλε αλλά και τον Γκάμπριελ. Αρχικά ο Τζέιμς θα αποτελέσει κλειδί στον αποψινό αγώνα αφού με την ασύλληπτη ταχύτητά του και με τον όπλο του «ένας εναντίον ενός» μπορεί να ξεκλειδώσει την υψηλού iq άμυνα του Σφαιρόπουλου. Επίσης θα μπορέσει να ξεκουράσει τον Καλάθη διότι σήμερα είναι βέβαιο ότι θα τον χρειαστούμε φρέσκο στο τέλος γιατί προβλέπεται ένα παιχνίδι που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Τα λάθη θα πρέπει να περιοριστούν στο αποψινό παιχνίδι διότι ειδικά στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός παίρνει ώθηση από το transition παιχνίδι έπειτα από λάθη του αντιπάλου. Ο Μπουρούσης θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επίθεση του Πασκουάλ διότι ο μόνος σέντερ που μπορεί να τον ματσάρει είναι ο Μιλουτίνοφ και χρεώνεται εύκολα με φάουλ οπότε ο Σφαιρόπουλος θα αναγκαστεί να βάλει είτε τον Γιάνγκ είτε τον Μπίρτς πάνω στον θηριώδη Έλληνα σέντερ οπότε όπως καταλαβαίνετε θα έχουμε ισχυρό πλεονέκτημα εκεί. Έχουμε μάθει πως ο Πασκουάλ δούλεψε αυτές τις μέρες σε συστήματα με κύριο αποδέκτη τον Τζεντίλε, το κύριο πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης του Ιταλού είναι ότι διαθέτει σωματικό μέγεθος αλλά και πολύ καλό post παιχνίδι ειδικά στα αδύναμα forward του Ολυμπιακού οπότε σήμερα ο Πασκουάλ θα έχει ένα ακόμη όπλο για να ξεκλειδώσει την άμυνα του Σφαιρόπουλου. Στον αμυντικό προσανατολισμό πιστεύω πως θα χρησημοποιήσει τον Σίνγκλετον στην αντιμετώπιση του Πρίντεζη η τον Νίκολς διότι ο Γκάμπριελ δεν φημίζεται για τις αμυντικές του δυνατότητες . Ο Τζέιμς θα αποτελέσει κλειδί στην άμυνα αφού θα αναλάβει τον Γκρίν και με την ταχύτητα του θα μπορέσει να κλέψει μπάλες και να τον πιέσει για να μην βρεί ποτέ ρυθμό. Τα βίντεο πήραν φωτιά αυτές τις μέρες στο ΟΑΚΑ η αν.αλυση από τον Πασκουάλ έγινε, οι παίκτες και η ομάδα είναι πανέτοιμοι για ένα διπλό που θα δώσει ώθηση για το πλεονέκτημα έδρας στην διοργάνωση.

Επιμέλεια : George Xoul

SHARE IT