PICKNGREEN.GR

Η τιμή και η υπερηφάνεια είναι όλη δική μας...

SHARE IT

Και σε ευχαριστούμε για αυτό που είσαι, για αυτό που πρεσβεύεις και για το ότι βρίσκεσαι εδώ και όχι πουθενά αλλού. Γράφει ο Γιάννης Νικηφοράκης.

Πηγαίνουμε λίγο πίσω, συγκεκριμένα στον Ιούνιο του 2017 και στη φιέστα που διεξήχθη στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, μια μέρα μετά την επικράτηση επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και τη κατάκτηση ακόμα ενός πρωταθλήματος Ελλάδας. Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, από κόσμο που ήρθε από κοντά να πανηγυρίσει μαζί με τους παίκτες, τη διοίκηση και το προπονητικό επιτελείο, τη στέψη του πρωταθλητή. Εκείνο το βράδυ, μέσα στους πρωταγωνιστές που πήραν το μικρόφωνο και ευχαρίστησαν τους πάντες, ήταν και ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Τσάβι Πασκουάλ, που σήμερα συμπληρώνει δύο χρόνια στο πάγκο του Παναθηναϊκού. Ευχαρίστησε το κόσμο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στη Θύρα 13, τους τόνισε πως είναι οι καλύτεροι, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για τη συνεισφορά του και πριν ολοκληρώσει τη συγκινητική του ομιλία, συμπλήρωσε: «I am proud to be your coach»!

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που ο Καταλανός βρίσκεται στο «τιμόνι» του «τριφυλλιού», έχει βιώσει καταστάσεις, που άλλοι προπονητές είτε βρίσκονται στο υψηλό επίπεδο είτε όχι, ούτε που είχαν διανοηθεί πως πρόκειται να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της προπονητικής τους καριέρας. Από την απόφαση του προέδρου για επιστροφή σύσσωμης της ομάδας από τη Μόσχα στην Αθήνα οδικώς, μέχρι και τη ρήξη Γιαννακόπουλου - Μπερτομέου, η οποία έφτασε κοντά στο να κοστίσει τη παρουσία του Παναθηναϊκού στη κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Πού βρισκόταν ο Τσάβι Πασκουάλ θα αναρωτηθείτε, όταν αυτά τα δύο περιστατικά ήταν σε εξέλιξη; Βρισκόταν εκεί. Πάντα ήταν εκεί. Ως όφειλε η «κεφαλή» της κάθε ομάδας, ήταν παρών. Διαχειρίστηκε τα εσωτερικά προβλήματα της ομάδας με ψυχραιμία, με φρόνηση, συζητώντας με τον πρόεδρο και πείθοντας τον να μην εξωθεί στα άκρα και στις δύο περιπτώσεις.

Έχω καταχραστεί σχεδόν διακόσιες λέξεις και δεν έχω αναφερθεί ακόμα στις αγωνιστικές «αρετές» του Πασκουάλ. Γιατί; Διότι, αυτό είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει τους προπονητές που ανήκουν στην ελίτ, από τους υπολοίπους προπονητές της σειράς. Η ικανότητά τους να διαχειρίζονται και να ελέγχουν με μαεστρία τη καθεμία δυσκολία που παρουσιάζεται στο σύλλογο. Γιατί, δεν αποκαλείται «μαέστρος» μόνο για τα δεκάδες συστήματα που βάζει στους παίκτες του, αλλά και γιατί γνωρίζει πώς να φέρνει την ηρεμία στο εσωτερικό του συλλόγου. Οι προπονητικές ικανότητες, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Η αξία του είναι κάτι παραπάνω από αποδεδειγμένη και αυτό δε το γνωρίζει ούτε ο κύριος Ισίδωρος από το Νέο Κόσμο, ούτε ο κύριος Αναστάσης από τον Περισσό (εντελώς τυχαία τα παραδείγματα). Το γνωρίζουν οι ιθύνοντες των ομάδων που επενδύουν χρήματα στην ομάδα τους και επιθυμούν το καλύτερο για αυτές. Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος γνωρίζει την αξία του Πασκουάλ, του «πλέκει» το εγκώμιο κάθε φορά που ερωτάται για τον ίδιο και φροντίζει να κάνει σίγουρο στο κάθε έναν, το γεγονός ότι εργάζονται, ο καθένας από εκεί που πρέπει, για ένα και μόνο σκοπό. Να οδηγήσουν το σύλλογο στη κορυφή της Ευρώπης.

«Αν δε καταφέρω να οδηγήσω τον Παναθηναϊκό στο Final Four της Βιτόρια, θα νιώθω άδειος», είχε επισημάνει σε μια συνέντευξη προ μηνών ο Τσάβι Πασκουάλ, όταν ερωτήθηκε για τη πίεση που υπάρχει στο πρόσωπό του, για άμεση επιτυχία στην Ευρώπη, πράγμα που καθίσταται πλέον μονόδρομος. Από αυτή και μόνο τη δήλωση, καταλαβαίνεις το κόπο και τις εργατοώρες που έχει αφιερώσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ώστε να κάνουν πράξη τη μεγαλύτερη επιθυμία όλων όσων κινούνται σε κοινή πορεία με τον σύλλογο, είτε είναι οι φίλαθλοι, είτε η διοίκηση, είτε οι παίκτες με τους προπονητές. Το αν τα καταφέρει φέτος, ουδείς γνωρίζει. Έχει καταφέρει όμως, να κερδίσει το σεβασμό, την αγάπη και τη στήριξη του φίλαθλου κόσμου, που αναγνωρίζει και αυτός το ποσό μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Πολλοί παίκτες, κάνουν λόγο για την έμφαση που δίνει στη τακτική. Ο Λουκάς Λεκαβίτσιους πρόσφατα είχε δηλώσει ότι: «Πράγματι, ο Πασκουάλ έχει πολλά plays». Μια μερίδα του κόσμου, εκτός από «πανηγυρτζήδες» είναι και άσχετοι με το αντικείμενο, αφού είτε ευσυνείδητα, είτε ασυνείδητα, δε κατανοούν ότι το καημένο το μπασκετάκι αποτελεί ολόκληρη «επιστήμη», ειδικά στις μέρες μας, όπου τα συστήματα και οι εκατοντάδες παραλλαγές τους, δίνουν και παίρνουν. Δε κατανοούν επίσης, ότι ο Παναθηναϊκός είναι κάτι παραπάνω από τυχερός που διαθέτει στην άκρη του πάγκου του, έναν τόσο έξυπνο προπονητή, του οποίου η αντίληψη φτάνει σε επίπεδα, που ένας άνθρωπος δε διανοείται σε καμία περίπτωση. Αλλά για να μάθεις, πρέπει να πάθεις, λένε. Και στη προκειμένη περίπτωση, δεν επιθυμώ να γνωρίζω, πόσοι από εκείνους που θέλουν τον Πασκουάλ εκτός Παναθηναϊκού, θα τον ζητούν πίσω σε μερικούς μήνες, μετανοώντας για τη στάση τους στο πρόσφατο παρελθόν.

Αφήστε λοιπόν τον Πασκουάλ και τον κάθε Πασκουάλ στην ησυχία του, να δουλέψει με ηρεμία μαζί με το υλικό του και το μόνο που καλούνται να κάνουν οι φίλοι του «τριφυλλιού», είναι να στηρίζουν αυτή τη προσπάθεια και να μην θυμούνται τη φράση του Φραγκίσκου Αλβέρτη που είχε πει: «Στις χαρές και τις λύπες μαζί», μόνο στις χαρές του συλλόγου.

Είναι τιμή μας λοιπόν, που είσαι προπονητής μας, Τσάβι Πασκουάλ και είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν άνθρωπο στην άκρη του πάγκου, που σέβεται και πρεσβεύει τις αξίες του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας!

Μια μονάχα ευχή. Του χρόνου τέτοια μέρα, να είναι ακόμα νωπές οι συζητήσεις, που θα έχουν να κάνουν με υπογραφές σε νέο συμβόλαιο μεταξύ των δύο πλευρών. Ελπίζουμε πολυετές. Γιατί όταν κύριε Πασκουάλ σφίγγετε τις γροθιές σας από ικανοποίηση, για εμάς είναι το πιο ευχάριστο συναίσθημα. Γνωρίζουμε έτσι, ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια και χαιρόμαστε διπλά για αυτό που βλέπουμε...

SHARE ITΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ